Bayram; "Fasulye'de Taban Fiyat Belirlenmesi Lazım"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram yaptığı açıklamada; "2015 yılında Türkiye’de Konya’dan sonra 2. en çok fasulye üretimi yapılan Karaman’da üreticilerimiz fiyatların çok düşük olmasından dolayı fasulye ekiminden uzaklaştı.

İlimizde son yıllarda üreticimizin alternatif ürün olarak mısır ekimini tercih etmesiyle birlikte geçmiş yıllarda ekilen fasulye artık çiftçi tarafından ekilmez hale geldi.  Çünkü fasulyenin yetiştiriciliği çok eziyetlidir. Fasulyenin işçiliği ve emeği çoktur. Çiftçi bebeğe bakar gibi bakması lazımdır. Birde para kazandırmayınca çiftçimiz üretimden uzaklaştı. Her yıl fasulye üretimi düşmüştür. 

Fasulyeye 2019 yılında talep ve fiyatların artmasıyla 2020 yılında Karaman’da üreticilerimiz yaklaşık 40 bin dekar alanda fasulye ekimi yapmıştır. Bu yıl Covid-19 nedeniyle tüm Dünyada ve Ülkemizde gıdaya talebin çok olmasından dolayı üreticimizin ürününü iyi fiyata satması beklenmektedir. Fasulye ekiminin artabilmesi için Tarım Bakanlığımız hububat ve mısırda olduğu gibi fasulyeye bir taban fiyat belirlerse, çiftçi de ektiği üründen para kazanacağını bilirse, üretim artış gösterecektir. Aksi halde yine fasulye az ekilir, çiftçimizden tüccar az ekilen fasulyeyi 3,5 liraya alır ve 15-18 lira gibi yüksek fiyata tüketicimize ulaşmaktır. Bugün fasulyenin bu kadar fiyatının artmasının ana sebebi az ekilmesidir.

Geçen yıl fasulye ekiminin az olmasından dolayı fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Bunun gerekçesi geçmiş̧ yıllarda fasulye fiyatları düşük olduğu için çiftçinin ekmediği, bu yıl 12 bin ton civarında rekolte olacağını tahmin edilmektedir. Mersin teslimi şu an fasulyenin fiyatı 7-8 lira arasındadır." dedi.