Bayram: Elma ve Sebzede En Büyük Sorun Pazarlama eksikliği

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, elma ve sebzede en büyük sorunun pazarlama olduğunu ve bu nedenle üreticiden ucuza alınan ürünün tüketiciye yüksek fiyatlara satıldığını söyledi.

Karaman’ın elma üretiminde ülke genelinde büyük paya sahip olduğunu belirten Bayram, “Özellikle bölgemizde üretimde söz sahibi olduğumuz elmada pazarlama sorununun ortadan kalkmasının ardından üretici ve tüketicinin yüzünün güleceğini düşünüyorum. Örneğin soğuk hava deposundan tüccarın 10 liraya aldığı bir elma kalitesine göre marketlerde ve pazarlarda 25-60 liraya kadar satılabilmektedir. Bu durumdan ne üretici ne de tüketici memnun. Aradaki fiyat farkının kontrol altına alınması lazım. Karaman, yılda 600 bin ton civarında elma üretimiyle Türkiye'de ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Ancak, bahçelere yürüme mesafesindeki marketlerde, bahçeden 5 -7 liraya alınan elmaların 40 liraya yakın fiyatlarla satılması, tüketicilerimizin büyük tepkisini çekiyor. Özellikle 3. sınıf kalitedeki elmaların bu kadar yüksek fiyatlarla tüketiciye sunulması, Karaman ve ülke genelinde tüketiciler arasında yadırganan bir durum olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

SEBZE-MEYVE ALIŞVERİŞİNİ PAZARLARDAN YAPALIM

Bayram, vatandaşların sebze ve meyve alışverişlerini marketler yerine pazarlardan yapmalarını isteyerek bu sayede hem çiftçinin, hem esnafın hem de tüketicinin kazanacağını söyleyerek, “Üreticimiz sattığı meyve ve sebzelerin para etmediğinden, tüketicimiz ise fiyatların çok yüksek olduğundan yakınıyor. Zincir marketler binlerce şubesi ile perakende sektörünü elinde tutuyor. Fiyat artışlarının toptancı halleriyle bir ilgisi yok. Büyük zincir marketlere Ticaret Bakanlığı sıkı denetim yaparak bu afaki fiyatlara karşı önlem alınmalıdır. Zincir marketlerin fiyatları belirleme gücü var. Binlerce zincir market pazara hâkim oluyor. Buda oluşan yüksek fiyatlardan dolayı tüketimin düşmesinden kaynaklanan çiftçimizin ürünlerinin hak ettiği değerden satılamama sebebidir. Ülkemizde oluşan gıda özellikle sebzede enflasyonunun en büyük sebebi zincir marketlerde oluşan afaki fiyatlardır. Özellikle meyve ve sebze alışverişlerimizi pazardan yapmayı tercih edelim hem üreticimiz kazansın hem tüketicimiz. Elma ve sebze üreticileriyle tüketiciler arasındaki bu uçurum sadece Karaman'ı değil, tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor ve gıda enflasyonunun başlıca sebeplerinden biri olarak görülmektedir” diye konuştu.


sebze ve meyve elma pazarlama enflasyon Karaman tüketici esnaf üretici fiyat farkı zincir market Ticaret Bakanlığı