Bayram: "Çiftçiye elektrik desteği verilmeli"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yaptığı açıklamada, "Devletimiz üreticilerimizin Tarımsal sulamada kullandığı elektrik bedeli ile ilgili destek ve indirim sağlamalıdır...

Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışları %108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacını karşılayan üreticilerimizin ödediği tutar 80,8 kuruştur. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre %14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır.

Devletimiz tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması İçin tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmeli, çiftçimizin tarımsal sulamada kullandığı elektrik mutlaka desteklenmeli, indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanmalıdır.

Aylık fatura düzenlenmesi üreticilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Her ay düzenli bir geliri olmayan üreticilerimizin, elektrik faturalarını aylık olarak ödemeleri mümkün değildir. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylık tahakkuk uygulamasından vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak yılda bir ya da iki kez ödeme yapmalıdır.

Devletimiz Özellikle Karaman gibi yağışın az olduğu yerlerde kuru tarımla çiftçinin yaşamını sürdürmesi mümkün değil. Bu nedenle sulu tarım yapmak zorunda. Sulu tarımda ise en önemli maliyet elektrik enerjisi oldu. Türkiye için

tarımsal üretim yapan çiftçilere diğer bazı sektörlerde uygulandığı gibi mutlaka özel tarife uygulanmalı. Çiftçimize elektrik daha uygun fiyattan verilirse daha fazla üretim yaparak ülkemiz ekonomisine daha çok katkı sağlar..." dedi.