Bayram: "Çiftçinin ne ekip, ekmeyeceğine bakanlık karar verecekse alım garantisi de vermelidir"

TAKİP ET

Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği yayınlandı. Artık üreticinin neyi ekip, neyi ekmeyeceğine Tarım ve Orman Bakanlığı karar verecek.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram yaptığı açıklamada, "Ne ekilip dikileceğine Bakanlık Bitkisel üretim alanında sulama durumunu göz önüne alarak, sulanan alanlarda en az üçlü, kuru alanda ise en az ikili münavebeyi içeren ekim nöbeti planı uygulayarak Bakanlık bünyesinde kurulan komite karar verecektir. Bu yönetmeliğin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi için önce veriler, kayıtlar, arazi kadastro bilgileri, hayvan sayıları güncel ve güvenilir olmalı, çiftçimizin ne ekeceğine Bakanlığımız karar verecekse alım garantisi de vermelidir. Ola ki çiftçiye daha az karlı ürün ektireceksek alım garantisi ile mağduriyeti önlemeliyiz. Tarımda planlama yok’ diyenler Tarım Kanununda zaten tarımın planlı yapılması için gerekli mevzuat vardı. Havza bazlı üretim planlamasını uygulayabilsek zaten çoğu şeyi kapsıyordu. Kanunen zorunlu olduğu halde bu ülkede DASK deprem sigorta oranı nedir? Çiftçiye yasakla, ceza ile yön veremeyiz. Esas olan stratejik ürünlere cazibe getirmeliyiz. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Tarımsal Üretimin Planlanması ve Üretim İzinlerinin Verilmesi" başlığıyla yayımlanan bu yönetmelik, bitkisel üretimden hayvansal üretime, su ürünleri üretiminden izinlere kadar birçok kritik konuyu ele alıyor.

İşte bu yönetmeliğin öne çıkan noktaları:

Bitkisel Üretim:

Bitkisel üretimin planlanması, kalkınma planları, orta vadeli programlar ve Bakanlık stratejik planları dikkate alınarak gerçekleştirilecek.

İklim, toprak, su, arazi sınıflandırması gibi veriler kullanılarak ürün uygunluk alanı haritaları oluşturulacak.

Tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarları belirlenirken çeşitli faktörler göz önünde bulundurulacak, bu faktörler arasında su kaynakları, taban suyu seviyeleri, toprak kullanma kabiliyeti ve yağış durumu da bulunacak.

CBS, uzaktan algılama ve uydu görüntüleri gibi modern teknolojiler kullanılarak veri toplanacak.

Hayvansal Üretim:

Hayvansal üretim planlaması, kalkınma planları, orta vadeli programlar ve Bakanlık stratejik planlarına dayanarak yapılacak.

İklim koşulları, arazi yapısı, işletme büyüklüğü, mevcut hayvan varlığı gibi faktörler dikkate alınacak.

Ana sözleşmesinde hayvancılık faaliyeti olan çiftçi örgütleri tarafından ortak yapılan üretimlere öncelik verilecek.

Üretim İzinleri:

Tarım havzası veya işletme bazında üretim izinleri, Cumhurbaşkanı kararı ile ilan edilen tarım havzaları ve ürün desenine göre verilecek.

Sözleşmeli üretim, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapılan alanlara öncelik verilecek.

Özel mevzuata tabi ürünler ve teknik komite tarafından belirlenen zati ihtiyaçlar için yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

Sonuç olarak özetle,

Tarım sektörüne büyük bir dönüşüm getirecek olan bu yeni yönetmelik, tarımsal üretimde daha fazla verimlilik, sürdürülebilirlik ve planlı bir yaklaşımın benimsenmesi çiftçilerin, işletmelerin ve tüketicilerin geleceği açısından hayata geçirilmesi planlamaktır" dedi.

mehmet bayram tarım tarım kanunu çiftçi bitkisel üretim iklim toprak arazi