Bayram: "Anız yakma geleceğini ateşe atma"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, anız yakılmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Bayram, yaptığı açıklamada, "Hasat dönemin başlamasıyla Çiftçilerimizi anız yangınlarına karşı ve Anız’ı Yakmamaları konusunda uyarıyoruz. 
Bugün Beydilli köyümüzde çıkan anız yangınında  yaklaşık 3 dekar alanda zarar görmüş köylülerimizin yardımıyla müdahale edilmiş söndürülmüştür.
Hububat ekili bölgelerimizde özellikle yolda hareket halinde olan araçlardan sigara izmariti atmamalarını, mangal, anız yakma gibi yangına sebebiyet verebilecek konularda vatandaşlarımızdan daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Anız yakmasıyla beraber toprağın doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir. Ayrıca henüz hasat edilmemiş ürünlere ve yaban hayatına telafisi olmayan zararlar vermektedir. İçindeki milyonlarca hayvanı düşünmek gerek . Çiftçilerimizin yıl boyunca emeklerinin yok olmaması için gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Çiftçilerimizin geçim kaynakları olan topraklarına kendi elleri ile zarar vermemek ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için ’Anızları Yakmamaları’ gerekmektedir." 
Anız yakmak hiç bir yarar sağlamaz hem ileriki aşamalarda toprağın kaymak tabakası zarar görür hemde içindeki mikroorganizmalar ölür.. 
Bu konuda kesin bir şey söylemek gerekirse işin kolayına kaçmak için yakılan anızlar onarımı mümkün olmayan tahribatlar yol açmaktadır .
Tüm üreticilerimizin kazasız, hayırlı ve bol bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum" dedi.
 

karaman anız