Bayram: "AHİ kanalında oluşan problemler çözüme kavuşturulmalıdır"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, AHİ kanalıyla ilgili açıklamada bulundu.
Bayram, açıklamasında şunları söyledi:
"Devletimizin yetkilileri, tarafından Hotamış göletine su taşıyacak AHİ kanalıyla ilgili sağlıklı bilgi açıklanmasına çiftçimizin ihtiyacı vardır. 
Ülkemizin ve bölgemizin tarihi projelerinden biri olan Konya ovası KOP Mavi Tünel Projesi içerisinde AHİ Kanalı ile Hotamış depolamasına gelmesi vâad edilen suyla buluşması için yapılan en son 2019 yılının Ağustos ayında kanaldan, Mavi Tünel’den bırakılan su düşük debi ile yaklaşık bir hafta boyunca Hotamış depolaması’na bırakılmıştı.
Açılması planlanan projenin gecikmesi ile ilgili sağlıklı bilgi açıklaması yapılmayan projenin ne aşamada olduğu ile ilgili çiftçimiz yetkilerden  açıklama beklemektedir.
Geçtiğimiz aylarda tekrar AHİ kanalından Tımraş Obruğuna bu yıl su verilmesi sonrası yeni yaşanan çökmeler, Karaman ve Konya Ovası'nda çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği AHİ Kanalından gelecek suda yine gecikmeler yaşanacağı ön görülmektedir. 
Karaman, Karapınar ve Çumra tarımı için büyük önem arzeden bu projenin bir an evvel hayata geçirilmesi ile ilgili sorunların çözümü için tüm bölge seferber olmalıdır. 
Projenin önemli yatırımlarından Bozkır barajında ve Avşar barajında su tutulmaya başlanmış olup hızla tamamlanması için çalışmalar devam ederken suyu taşıyacak AHİ kanalı ile ilgili belirsizlikler maalesef devam etmektedir.
Bölgenin kaderi olan Hotamış göletine suyun gelmesi için Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla büyük yatırımlar yapılmış fakat 2019 yılından beri yakın takip ettiğimiz AHİ kanalı ile ilgili maalesef sağlıklı bir açıklama, çözüm üretilmemiştir.
Hotamış göletine gelecek sudan belki en az yararlanacak Karaman çiftçimizdir, yaklaşık 700 bin dekar üzerinde bir alanın sulanması planlanan proje ile yeraltı sularının kullanılmasının azalması bölgemiz için büyük önem arzetmektedir.
Tamamlanan, su tutulmaya başlanan Bağbaşı , Avşar, Bozkır Barajı ve suyun ovada toplanması  planlanan Hotamış göleti tamamlanmış fakat suyu taşıyacak AHİ kanalı 4-5 yıl önce  tamamlanmasına rağmen sağlıklı bir yapıya kavuşturulamamıştır.
Sonuç olarak, bölgemizde tarımın devamı için suya ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde ivedi bir şekilde  bu sorunun çözümü için siyasilerimizin ve tarım paydaşlarımızın bir araya gelerek Bölgemizin evladı Karaman ve Konya’ya büyük katkıları olan Çevre Şehircilik Bakanı Sn. Murat Kurum ile irtibat kurularak tarımsal faaliyetlerin devam etmesinde hayati önem taşıyan projenin tamamlanması için AHİ kanalında oluşan problemler çözüme kavuşturulmalıdır.
Amacımız projenin bir an evvel hayata geçmesi, çiftçimizin tarımsal sulamadaki yüksek maliyetli enerjiden kurtulması ve maliyet tasarrufu ile ülke ekonomisine katkı sağlanmasıdır."