Bayram: Afgan uyruklu tarım işçilerinin işverenlerden talep ettiği keyfi maaş masrafı kabul edilemez

TAKİP ET

Karaman ve Konya bölgesinde tarım ve hayvancılık sektöründe kayıt dışı olarak istihdam edilen yabancı uyruklu tarım işçileri ve çobanların son zamanlarda işverenlerden afaki oranda ücret talep ettikleri ve istedikleri ücretler verilmeyince de iş bıraktıkları öğrenildi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, devletin yabancı uyruklu çoban ve tarım işçileri için acilen ücret düzenlemesi yapması gerektiğini belirterek, yabancı uyruklu işçilerin talep ettikleri yüksek ücret artışlarının tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşları altından kalmayacakları bir külfete girmeye zorladığını söyledi.

Bayram, Afgan ve yabancı uyruklu tarım işçileri ile çobanların bu sektörde çalışacakları ücret miktarlarının belirlenmesi için acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, “Tarımsal üretim sezonunun başlamasıyla sektörde istihdam edilen yabancı uyruklu tarım işçileri ve çobanlar afaki ücret talebinde bulunmaktadır. Tarımsal üretim yapan, işçi çalıştıran işletmeler ve üreticilerimiz tarafından bu ücret ve talepler kabul edilemez, altından kalkılmasının mümkün olmadığı bir hale gelmiştir. Özellikle gençlerin tarımdan uzaklaştığı ve kırsalda yaşamak istemediği bölgelerde, tarımsal üretim, büyükbaş ve küçükbaş sektöründeki işletmelerin neredeyse yüzde 90’ında Afganlar çalışıyor. Dolayısıyla bir Afgan çobanının bugünlerde istediği maaş kabaca 25-30 bin TL civarında, 10 bin lira arası yaklaşık masrafı ile 40 bin lirayı geçen maliyetler oluşmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda (bu rakam gayri resmi olarak) 300-400 dolar civarı bir ücret ile çalışan özellikle Afgan uyruklu çoban ve işçiler bugün 30 bin lira maaş artı masrafların olduğu afaki ücretler talep etmeye başlamışlardır. Şu an yerli bir işçi bulmak zor, kırsaldaki sorunlar, altyapı sıkıntıları gibi pek çok faktörden dolayı üretici işletmeleri yerli işçi bulmakta zorlanmaktadır. Son yıllarda ülkemize göçmen olarak gelen yabancı uyruklu bu kişiler ülkemizde tarım ve sanayi sektörü olmak üzere işçi açığına büyük katkı sağlamıştır. Fakat genel olarak resmi bir statüde, yasal olmadığı için kayıt dışı çalışmalardan dolayı ülkemizde belirlenen asgari ücret ve kalifiye elemanlara verilen ücretler gibi yasal bir maaş verme şansı oluşmamıştır. Özellikle ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler sonrası artan maaş zamları sonrası Afgan uyruklu tarım işçileri işverenlerden KEYFİ maaş masrafı kabul edilemez rakamlara ulaşmıştır” dedi.

Bayram, uzun zamandır dile getirdikleri illerde çalışan yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılması ve ücretlerinin ülkemizde uygulanan maaşların göz önüne alınarak bir ücret belirlenmesi gerektiğini hatırlatarak, “Özellikle tarım takviminin başladığı şu günlerde bu sorun tüm işçi çalıştıran üreticilerimizi mağdur etmekte, ivedi bir şekilde çalışmalar yapılarak ülkemizde kalıcı bir planlama temelinde çözülmezse gelecekte hem çalışma barışı ve hem de işgücü bulma açısından önemli sorunlar ortaya çıkacak acilen! Devletimizin ilgili kurumları gerekli yasal düzenlemeleri yaparak yabancı uyruklu tarım işçileri sorununu resmiyet kazandırılması üretimin devamı için büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

 



Mehmet Bayram Afgan uyruklu tarım işçileri ve çobanlar afaki ücret talebi yabancı uyruklu maaş çoban işçi ekonomi tarım hayvancılık