Başyayla'da Kiraz Üreticilerine 'Kiraz Sineği' Uyarısı

TAKİP ET

Karaman’ın kiraz ambarı olan Başyayla İlçesinde kiraz yetiştiriciliği geçim kaynağı açısından büyük önem arz ediyor. Kiraz yetiştiriciliği açından ilaçlama zamanının geldiği şu günlerde Başyayla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden Kiraz Sineği (Rhagoletis cerasi) ile mücadele için üreticilere uyarı geldi. 

Kiraz sineği zararlısının popülasyon yoğunluğunun kontrol altında tutulması, oluşturacağı verim kayıpları ile kalite düşüşünün önlenmesi için ilaçlama yapmak gerekiyor. Geç kalınmadan ilaçlama yapılmalı Başyayla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “İlçemizde tarımsal üretim ve Kiraz Yetiştiriciliği açısından büyük önem arz eden Kiraz Sineği zararlısının popülasyon yoğunluğunun kontrol altında tutulması ve oluşturacağı verim kayıpları ile kalite düşüşünün önlenerek üreticilerimizin ekonomik kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla zirai mücadelenin başlanması gerekmektedir. 

Kiraz Sineğinin larvaları meyvelerin etli kısmında beslenerek meyvelerin bozulmasına ve zamanından önce dökülmesine neden olduğu gibi hasat edilen kurtlu meyvelerin pazar değeri düşer. Bu zararlı ile mücadelede meyvelere ben düştüğü zaman ilaçlama yapılmalıdır. İlçemiz genelinde "Kiraz Sineği" yani kiraz iç kurdu olarak bilinen zararlının mücadele zamanı gelmiştir. Ben düşme dönemine giren kiraz bahçelerinde geç kalınmadan mücadeleye başlanması, oluşması muhtemel kayıpları önleyecektir.” denildi.