Başkan Özbay Sürücüleri Uyardı

TAKİP ET

Madeni Tornacılar-Kaynakçılar-Oto Motor ve Benzeri Tamirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Özbay, bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanan sürücülere uyarılarda bulundu.

Madeni Tornacılar-Kaynakçılar-Oto Motor ve Benzeri Tamirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Özbay, bayram ve yaz tatili için yola çıkmaya hazırlanan sürücülere, araç bakımlarını yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu. Başkan Özbay özellikle kendi otomobiliyle yola çıkacak sürücülerin, daha güvenli bir sürüş için dikkat etmesi gereken hususları aktardı.

Oda başkanı Özbay, sürücülerin seyahate çıkmadan önce araçlarının lastik, far, silecek, egzoz, fren, akü, klima, amortisör, ön düzen ve diğer kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğini bildirdi.

Madeni Tornacılar-Kaynakçılar-Oto Motor ve Benzeri Tamirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Özbay, araç sahiplerinin alması gereken önlemleri sıraladı;

-Yola çıkmadan önce aracın emniyet kemerleri kontrol edilmeli ve sağlam, çalışır durumda olduğundan emin olunmalı.

-Aracınızda ilk yardım çantası olduğundan emin olun.

-Aracınızda her duruma karşı taşınabilir çok amaçlı elektrikli çakmak pompası ve takviye kablosu bulundurun.

-Aracınızda yedek lastiğin sağlam ve havasının tam olduğundan emin olun, takım ve avadanlıklar (kriko, bijon anahtarı ve varsa şifreli bijon, tornavida ve pense) araç üzerinde tam ve eksiksiz olarak bulundurun.

-Aracınızın iç ve dış temizliği yola çıkmadan önce yapılmalı, araç içinde kapalı alanda uzun zaman geçirileceği için aracın iç temizliğinin yapılması tozlardan olabileceği kadar temizlenmesi yolculuk edenler ve özellikle çocuklar için çok önemlidir.

-Aracınızda reflektörler ve fosforlu yelekler bulundurun.

Yola çıkmadan önce araç sahiplerinin yapması gereken bakım ve kontroller;

-Mevcut lastiklerin ve yedek lastiğin durumu kontrol edilmesi gerekiyor.

-Aracın ön düzen ayarları(rot-balans-kamber-kaster) doğru olsa bile tekrar yaptırılması, ön düzendeki parçaların tekrar kontrol edilmesi.

-Yürüyen diye tabir edilen süspansiyonlar, süspansiyon bağlantıları ve yayların kontrol edilmesi.

-Fren balataları, diskleri ve fren merkezleri kontrol edilmesi.

-Motor ve şanzıman yağlarının kontrol edilmesi. Bakım dönemi geldiyse bakımlarının yapılmasında fayda var. Ayrıca aracın filtrelerinin de kontrol edilmesinin yararı var.

-Araç LPG’li ise sistemin ayarları ve kontrolleri tekrar yapılmalı.

-Aracın aküsü ölçülmesi ve aracın dinamosunun aküyü şarj edip etmediği gözden geçirilmesi.

-Aracın ateşleme sistemi incelenmesi, buji, buji kabloları eski ise değiştirilmesinde fayda var. Bunlar, yakıt sarfiyatında ve çekişte önemli payı bulunan parçalardır.

-Aracın tüm göstergeleri ve sigortaları gözden geçirilir.

-Son olarak yola çıkmadan önce dinlenilmeli, uykulu yorgun ve alkollü yola çıkılmamalı, güvenli sürüş için kurallara tam ve eksiksiz olarak riayet edilmeli.

-En fazla 4 saat dinlenmeden araç kullanılmalı ve en az 30 dk mola verilmeli ve bir gün içinde en çok 8 saat direksiyonda kalmalı. Eğer yolculuk 8 saatten fazla sürecek ise yedek bir sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanılmalı.

-En önemlisi gece yolculuğundan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı ve gündüz yolculuğu tercih edilmeli.