Başkan Bayram: "Hububat Fiyatları Üreticilerimizin Beklentilerinin Altında Olsa Da Düşen Piyasada Üretici Desteklenmiş Oldu"

TAKİP ET

*Bayram; 'Bu yıl ayrıca ilk defa uygulanan buğday ve arpada destekleme primi sadece TMO'ya ürün satan çiftçiye değil ÇKS'ye kayıtlı tüm çiftçilere verilecek.'

Türkiye’de Hasat döneminin yaklaşması nedeni ile geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Arpa ve Buğday taban fiyatları ile ilgili Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram şu değerlendirmeyi yaptı.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan hububat fiyatları üreticilerimizin beklentilerinin altında olsa da düşen piyasada üretici desteklenmiş oldu. Ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 8.250 TL + 1000 TL prim olmak üzere 9.250 TL, Arpa alım fiyatı 7.000 TL+ 500 TL prim olmak üzere 7.500 TL olarak uygulanacak. TMO’nun makarnalık buğday alım fiyatı ton başına 9.000 TL ve 1000 lira primle birlikte toplamda 10 bin TL olarak ödenecek.  Buğday fiyatlarını değerlendirirken tek pencereden değil, farklı pencerelerden bakmak gerekir. Girdi fiyatları, üretim maliyeti, enflasyon, dünya fiyatları, üretimin sürdürülebilirliği, çiftçinin refahı, tüketicinin uygun şartlarda gıdaya erişimi ve daha birçok faktör dikkate alınmalıdır. Tabii, hasat sonrası sektöre yapılacak tahsis politikası ve satış fiyatları önemli olacak. Sanırım satış politikası da detaylı açıklanacaktır. Ancak bu durumda sanayici önünü görebilecek,  ona göre piyasalar şekillenecektir. Bu yıl ayrıca ilk defa uygulanan buğday ve arpada destekleme primi sadece TMO’ya ürün satan çiftçiye değil ÇKS’ye kayıtlı tüm çiftçilere verilecek. Savaştan sonra tahıl koridoru açılınca ambarlar buğday doldu. Buğday, arpa alım fiyatı enflasyona ve artan maliyetlere göre düşük, dünya fiyatlarına göre ise yüksek açıklandı. Fiyatların açıklanması ve TMO’nun alım yapması her zaman iyidir. Piyasalarda denge sağlanıyor. Bu yıl güzel olan bir konu da 1 lira primin herkese uygulanması. Ürününü kime verirsen ver destek primini alacaksın”