AYRANCI İLÇESİNDE DİVLE OBRUK PEYNİRİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TAKİP ET

Karaman Ticaret ve Sanayi Odasında görevli İç ve Dış Ticaret Memurları Murat Akgül ve Ersoy Topal tarafından Ayrancı’da Kaymakamlık Toplantı Salonunda Ayrancı Kaymakamı Mehmet Göze Başkanlığında İlçe Muhtarlarının katılımı ile bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Yapılan bilgilendirme toplantısında 2018 üretim yılı içerisinde toplamda yaklaşık olarak 630 üretici tarafından 13.000 tuluk içerisinde 49 ton peynirin üretilerek obruk içerisinde muhafazaya alındığı, bu ürünlerden 120 adet üretici tarafından üretilen 7.400 adedinin coğrafi işaret şartlarına uygun olarak üretildiği belirtilmiş ve bu üreticiler sertifika almaya hak kazanmıştır.
Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri coğrafi işaret tescilinde belirtilen ayıt edici temel özelliklerin üretim yeri, üretim metodu ve olgunlaşma süreci hakkında bilgilendirme yapılırken eski 555 sayılı 22.12.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu ve Fikir Hakları Yasası hükümleri hakkında da bilgilendirme yapıldı.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 
Karaman İli Ayrancı ilçesinde üretilen tulum peynirlerinin Divle Obruğunda olgunlaştırılması yüzyıllardır süre gelen bir gelenektir. Mağaranın hem iç ısısının düşük olması hem de mağaraya hakim olan küf florasının peyniri olgunlaştırması bu geleneğin yaşadığımız yıllara kadar süre gelmesini sağlamıştır. Ürün ismini depolama ve olgunlaştırma da yararlanılan İlçemizde bulunan tarihi Divle Obruğundan almaktadır. 
Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri; Karaman ili Ayrancı ilçesi sınırları içerisindeki yayla ve meralarda tamamen doğal yollarla beslenen (meraya çıkamadıkları mevsimlerde kurutulmuş yonca, saman vs. kaba yemler) keçi, inek ve koyunlardan elde edilen çiğ sütlerden 1/1/8 (keçi/inek/koyun) oranında karıştırılmasıyla yapılan peynirlerin keçi veya kuzu derisinden hazırlanmış olan deri tulumlara basılarak 5-6 ay arası Divle Obruğunda olgunlaştırıldıktan sonra tüketime sunulan bir tulum peyniridir. Bu ürünü diğer tulum peynirlerinden farklı hale getiren başlıca özellik bölgedeki obruk olarak isimlendirilen mağarada olgunlaştırılmasıdır. İçerisinde kendine özgü yerleşik bir küf florası bulunan bu mağaraya konulan tulum peynirlerinin üzerlerinde yaklaşık 1 ay sonra mavi sonra beyaz ve daha sonra da kiremit kırmızısı renkli küf mantarları üremektedir. Oluşan küf kuruduktan sonra tulumun dış yüzeyinin kiremit kırmızısı rengini alması peynirin tam olgunlaşması olarak değerlendirilmektedir. Bu olgunlaşma süresi 5-6 ay arası sürmektedir.

Kırmızı küflü olgunlaşmış peynirler Ekim-Kasım aylarında satışa sunulmak üzere obruktan çıkarılır. Obruk olarak isimlendirilen mağara köyün 1,5-2 kilometre güneydoğusunda bir tepenin altında doğu-batı istikametinde uzanmaktadır ve uzunluğu yaklaşık 150 metre kadardır. Obruğa peynir indirme ve çıkarma işlemleri tepenin üzerine kurulmuş bulunan bir asansör ile gerçekleştirilmektedir.

Obruk doğal bir soğuk hava deposu niteliğindedir. Obruğun iç ısısı 4 ±1 santigrat derece ve bağıl nem %80±5 düzeyindedir. Obruğun iç ısısı kışın +22 santigrat derecedir ve bu dönemde obruk içerisinde ürün bulunmamaktadır.
Amblem kullanım yönetmeliğinin getirdiği yükümlükler, satış esnasında dikkat edilmesi gerekli hususlar, satıcı kaydı ve sahte ürünle mücadele için yapılması gerekli adımlar, yaptırımlar hakkında bilgilendirme yapıldı.