AYBASTI KÖYÜNDE BAĞ SALKIMI GÜVESİ TEHLİKESİ

TAKİP ET

Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada Aybastı Köyü için bağ salkım güvesi ilaçlama zamanının geldiği uyarısı yapıldı.

Bağ salkımı ilaçlaması hakkında Müdürlükten yapılan açıklamada “​Aybastı köyünde bağ salkım güvesi ilaçlama zamanı gelmiştir. Bağ alanlarının salkım güvesi-mildiyö ve küllemeye karşı ilaçlanması gerekiyor” denildi.

ZARAR GÖRMÜŞ TOMURCUKTAN SEYREK DANELER MEYDANA GELİR

Yumurtadan çıkan salkım güvesi larvaları döllere göre tomurcuk, çiçek, koruk ve olgun daneleri yemek suretiyle zararlı oluyor. Tomurcuk ve çiçek döneminde; larvalar tomurcuk çiçekler içerisinde beslenir ve bu sırada salgıladıkları beyaz ipliklerle tomurcuk ve çiçekleri birbirine bağlayarak çilkimleri kümeler haline getiriler. Zarar görmüş tomurcuk ve çiçekler dökülür ve bu nedenlerle zarar derecesine göre seyrek daneli salkımlar meydana gelir.

GÜVE HEM KALİTEYİ HEM MİKTARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Koruk ve olgun danede zararı ise: larva bu dönemlerde birden çok dane içerisinde beslendiğinden daha fazla zararlı oluyor. Beslenme sırasında olgun danelerden akan şekerli su çürüklük yapan mantarların gelişmesine neden olduğundan zarar gözle kolaylıkla görülebilir. Böylece bağ salkım güvesi ürünü hem kalite hem de miktar yönünden olumsuz etkiliyor.