Atık yağlar toplanıyor

TAKİP ET

Kılbasan İlkokulu 4/C sınıfı Çevre Koruma Kulübü öğrencileri okulda atık yağ toplama merkezi oluşturdu.

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ ATIK YAĞ TOPLAMA MERKEZİ OLUŞTURDU

Öğretmen Leyla Beklek’in girişimleriyle öğrencilere atık yağ toplama bilincini aşılamak amacıyla yağ toplama merkezi okul içerisinde oluşturuldu.
Yapılan açıklamada, “Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 1,5 Milyon Ton Bitkisel Yağ tüketilmektedir. Özellikle kızartma işlemlerinden sonra 350 Bin Ton civarında kızartmalık atık bitkisel yağ oluştuğu tahmin edilmektedir.
1 litre Bitkisel Atık Yağ 1.000.000 litre içme suyun kirlenmesine, kanalizasyona döküldüğünde ise kanalizasyon hatlarında büyük ölçüde zarara sebebiyet vermektedir. En belirgin zararlarından birisi de kanal çaplarının daralmasına bağlı olarak tıkanmalara neden olmaktadır.
Atık yağlar, en büyük zararlardan birini yeraltı sularını kirletmek suretiyle veriyor.
Kullandığımız bitkisel yağlar, çöpe atıldıklarındaysa yağmur sularına karışarak toprağa sızıyor. Yeraltı sularıyla akarsu ve denizlere ulaşan atık yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen geçişini önlüyor. Bu durum da balıkları tehdit ediyor. 
Atık yağların verdiği zarar ortada. Peki, çözüm ne? Tabii ki geri dönüşüm. Öncelikle, ülkemizde lavaboya veya çöpe atık yağ dökmenin cezası var. Lokantalar ve yemek imalatçıları belediyeler tarafından bu konuda denetleniyor. Atık yağ toplayıcısı firmalar bu tip işletmelerden düzenli olarak yağ topluyor.
Atık yağları geri dönüşüme kazandırmak için evimizde yapacaklarımız ise son derece kolay. Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli” denildi.
Haber: Murat ÖZÜNAL