Atık kızartma yağından biyodizel üretiyorlar

TAKİP ET

Öğrenciler atık kızartma yağlardan biyodizel elde ediyor

Karaman'da öğrenciler, bir dizi işlemden geçirdikleri atık kızartma yağlardan biyodizel elde ediyor.

Karaman Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Ortaokulu öğrencileri,  "Sıfır Atık Projesi" kapsamında atık yağları biyodizele dönüştürüyor.

Atık yağlar, bir dizi kimyasal işlemden sonra biyodizele dönüştürülerek, okuldaki laboratuvarlarda kullanılıyor.

Proje Koordinatörü Öğretmen Ayşe Türk, atık kızartma yağlarını değerlendirmek için öğrencileriyle beraber beyin fırtınası oluşturduklarını söyledi. 

Atık kızartma yağlarından biyodizel uygulaması yapmayı uygun gördüklerini dile getiren Türk, "Kızartma yağları günümüzde herkesin kullandığı ama tekrar kullanamadığımız bir yağdır. Çünkü içerisinde bulunan asitler tekrar tekrar ısıttığımızda kanserojen maddeler üretiyor. Biz bu kızartma yağlarını kullanarak ama çevremizi de kirletmeden bir proje yapmayı uygun gördük. Çünkü biz dünyamızı kirletmek istemiyoruz. Yarınlarımıza bırakabileceğimiz miras olarak düşünüyoruz. Bu sebeple kızartma yağlarından ne yapabilirizden yola çıktık. Enerji verimliliğini üretmemiz, çoğaltmamız gerekiyor. Ülkemizde biyodizel yapabiliriz dedik. Bunun üzerine kızartma yağından kendi imkanlarımızla bunu denedik." dedi. 

- "Tüketen değil üreten bir toplum olabiliriz"

Bir dizi işlemden geçirdikleri atık kızartma yağından biyodizel elde ettiklerini dile getiren Türk, "Projemize başladık, baktık ki çalışıyor. Projemizi başardığımız için çok mutlu olduk. Biyodizeli neden kullanmayalım. Traktörlerde kullanabiliriz, buna uygun filtreleme yönetimi kullanılarak üretilerek araçlarımızda kullanabiliriz. Böylelikle daha az petrol tüketerek, tüketen değil üreten bir toplum olabiliriz" ifadelerini kullandı.  

- "Patentini almak istiyoruz"

Türk, atık yağlardan ürettikleri biyodizel projesinin patentini almak istediklerini aktardı. 

Türk, "Bizim bağlı olduğumuz Özel Eğitim Daire Başkanlığında bu konuda bizi desteklemekte. Türk Patent ve Marka Kurumu ile yapmış oldukları ortak bir anlaşma var. Anlaşma gereği bizim patent almamıza da imkanlar sağlamaktadırlar. Biz bunun patentini aldıktan sonra gerekli proje yarışmalarına TÜBİTAK Ortaokulları Proje Yarışması gibi yarışmalara katılmak istiyoruz. Finlandiya'da düzenlenen bir LUMA StarT adıl bir yarışma var ona da katılmak istiyoruz. Bunun bu şekilde kalmamasını geliştirerek ilerletilmesini istiyoruz."

8. sınıf öğrencisi Ada Selin Önal (13) ise "Bu proje sayesinde bir çok canlının belki ömrü uzayacak. Küresel ısınmadan dolayı dünyamız çok büyük bir tehditle karşı karşıya. Bu proje sayesinde belki hava kirliliğini azaltarak dünyamızda ülkemizde çevre bilincinin oluşturmakta öncü olabiliriz" diye konuştu. 

6. sınıf öğrencisi Aynur Bayraç (11) da "Bu projede kullandığımız bir yağı tekrar kullanma imkanı buluyoruz. Doğaya normalden daha az zarar veriyoruz. Bu projeyi yaptığımıza çok sevindim" ifadelerini kullandı.