"ATATÜRK ANKARA'YA KARAMAN'DAN OTOMOBİLLE GELMİŞ"

TAKİP ET

BYGM GENEL MÜDÜRÜ MEHMET AKARCA; 'ATATÜRK ANKARA'YA KARAMAN'DAN OTOMOBİLLE GELMİŞ'

Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 98'inci yıl dönümü dolayısıyla Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından, "BYEGM Arşivinden Ankara Fotoğrafları Sergisi" Ankara Kulübü Derneği seymenlerinin gösterisi ile birlikte gerçekleştirildi.
    Serginin açılış kurdelesini, Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Ankara AK Parti Milletvekili Nevzat Ceylan ve BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca birlikte kesti. Tören'in açılış konuşmasını yapan BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca, Mustafa Kemal Paşa'nın 18 Aralık'ta Sivas'tan yola çıktığını belirterek, "98 yıl önce bugün büyük ihtimalle Karaman'dan Beynam'a doğru saatte 30 kilometre hızla giden bir otomobille hareket halindeydi. Geceyi Beynam'da geçirip ertesi günü 9 gün süren o yolculuktan sonra Sivas'tan Ankara'ya ulaştı. Dikmen sırtlarında, evet 3 bin atlı 7 yüz piyade ve köylerden de gelen 40 bin kişinin karşılamasıyla ilk kez Ankaralılarla buluştu. Kurbanlar kesildi dualar edildi. Salalar verildi. Tıpkı 15 Temmuz gecesi sabaha karşı olduğu gibi" diye konuştu.
    "İstiklali, milletin azmi ve kararlığı kurtaracaktır"
    Genel Müdür Akarca sözlerine şöyle devam etti: "Kurtuluş Savaşı çok büyük bir zaferimiz ile sonuçlandı. Ülkeden düşmanlar kovuldu. BYEGM'nin duvarlarında ikinci istiklal savaşımızı resmetmek durumunda olduk. 15 Temmuz 2016'daki o hain darbe teşebbüsü Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve Atatürk'ün izinde aynı sözlerle, aynı sloganlarla yani "İstiklali ancak milletin azmi ve kararlığı kurtaracaktır" sözleri ile nasıl ki 1'inci istiklal harbimizde bunu ifade ettiyse, 2'nci istiklal harbimizde de Cumhurbaşkanımız "istiklali ancak milletin azmi ve karalığı kurtaracak" dedi ve gerçekten de bu millet kendi istiklalini kurtardı."
    Törende konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu ise, "Tarihi bir olayı ele alırken, detayların iyi irdelenmesi, olayların ardındaki gerçek anlamların idrak edilmesi son derece önemlidir diye düşünüyorum. Bu bakımdan 27 Aralık 1919 tarihini, Kurtuluş Savaşımızın fikri harekatının tamamlanıp, seçilmiş bir merkezden askeri ve siyasi tatbikine başlandığı tarih olarak zikretmek doğru olacaktır. Gazi Mustafa Kemal'in Ankara'ya gelişini bu minvalde değerlendirilmesi, Cumhuriyetimizin temellerindeki tarihi süreci ve manevi yapıyı doğru anlamak açısından önemlidir. Ayrıca o günlerin bugüne nasıl ışık tuttuğunu da açık bir şekilde görmemize yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.
    "Ankaralılar, özgürlük ve bağımsızlık iradesini gururla ifade etmiştir"
    "Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'ya gelişindeki vaziyetin fotoğrafını bilmek önemlidir" diyen Çavuşoğlu, "Öyle ki, tarihi çarpıtarak milli ruhumuzun ve bu ruhla kazanılan zaferlerin nasıl yok sayıldığını, nasıl algı operasyonları yapıldığını anlamak açısından son derece değerli bir örnektir. Ankaralıların işgal tehdidi altında dahi kırılmayan özgürlük ve bağımsızlık iradesini bu vesileyle gururla ifade etmiştir. Ankaralılar 27 Aralık 1919'da Mustafa Kemal Paşa'yı Dikmen sırtlarında selamlamıştır. Ankaralıların bu duruşu bütün Anadolu'nun bir yansımasıdır ki bu maneviyat kurtuluşa giden yol olmuştur" ifadelerini kullandı. Gazi Mustafa Kemal Ankara'ya gelir gelmez ilk ilgilendiği konulardan biri gazete çıkarma işi olmuştur"”dedi.