ARTAN PATATES VE SOĞAN HASADI KARAMAN'DA FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

TAKİP ET

Karaman'daki Kent Pazarlarında patates ve soğanın kilo fiyatı 2.5 TL'ye kadar indi. Haziran ayında Karaman'ın patates ve soğan ihtiyacını karşılayan Adana'ya ek olarak farklı bölgelerde de hasadın başlaması patates ve soğan fiyatlarının düşmesinde etkili oldu. Bu iki üründeki hasadın artmasıyla önümüzdeki günlerde fiyatların daha da gerileyeceği tahmin ediliyor.

Haziran Ayında Türkiye’nin patates ihtiyacını karşılayan üç il olduğuna dikkat çeken Karaman Kent Pazarı Esnafı Mustafa Okur, Karaman’ın patates ihtiyacının ise Adana’dan karşılandığını dile getirdi. Okur, yine aynı dönemde Karaman’ın soğan ihtiyacının da Adana’dan karşılandığını hatırlatarak, “Haziran ayında hava sıcaklıklarının dalgalı seyir izlemesi ve yağışlardaki dengesizlikler nedeniyle verimde patates ve soğanın veriminde düşüş görülmüştür. Bu durum patates ve soğan arzında daralmaya yol açmış, hasat dönemindeki yağışların etkisiyle ürünün kent pazarı tezgahlarına geç gelişi de eklenince fiyatlarda artış görülmüştü” dedi.

Adana’da patates ve soğan hasadının sonuna gelindiğini ve Temmuz ayı itibarıyla patates ve soğan hasadının diğer bölgelerde de yapılmaya başlandığının altını çizen Okur, “Temmuz ayının ilk haftalarında Karaman’ın patates ihtiyacı Afyonkarahisar’ın Sandıklı ve Dinar bölgelerinden karşılanıyor, soğan ihtiyacı ise Amasya’dan karşılanıyor. Bu bölgelerde başlayan ürün hasadı Karaman Kent Pazarında yükselen patates ve soğan fiyatlarının düşmesini sağladı. Şuanda patates ve soğan kilosu 2.5 TL’den satılıyor. Önümüzdeki haftalarda hasadın artmasıyla birlikte bu rakam biraz daha aşağı inecektir.