ARSLAN; "TÜTÜN GENÇLERİ VE ÇOCUKLARI HEDEF ALIYOR"

TAKİP ET

Karaman İl Sağlık Müdürü Ddr. Hasan Arslan’dan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ne özel açıklama yaptı.

Arslan şunları açıkladı: “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana kutlanan önemli bir gündür. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde,  tütün kullanımının yaygınlığı, tütün kullanımının diğer bağımlılıkların da önünü açması ve son yıllarda tütüne başlama yaşının giderek düşmesi nedeniyle, özellikle çocuk ve gençleri hedef alan etkinliklere öncelik verilmektedir.

Genelde bu zararlı maddeyi deneyen kişilerde; özenti, gösteriş, kendini ispatlama, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasında yer edinme, otoriteye (ebeveyn, okul idaresi) karşı gelme gibi nedenleri vardır. Tütün nikotinden dolayı esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapar.

“TÜTÜNÜN ZARARI ÇOK”

Bilindiği gibi birçok kanser ve akciğer hastalığının kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğu çalışmalarla ispatlanmıştır. Sigara cilt de erken kırışma,  kalp ve damar hastalıkları, mide ve onikiparmak bağırsağında kanser, ülser, mide asit salgısında artma, erkeklerde spermin hareket yoğunluk ve döllenme kabiliyetinde azalma, kadınlarda kısırlık, çocuk düşürme, cenin gelişiminde gecikme, erken menopoz, rahim kanseri, felçler, koku alma duyusunda azalma, tat alma duyusunda azalma, gırtlak ve nefes borusunda kanser, farenjit, larenjit,  akciğerlerde bronşit, amfizem, böbrekte kanser, idrar kesesinde kanser, kemik erimesi, periferik damar hastalıklarına neden olmaktadır.  Ayrıca erken bunama ve parkinson hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasını geciktirdiğinden geç tanıya sebep olur.

“TÜTÜN KONTROL DENETİMLERİ”

Bilindiği gibi Dumansız Havasa Sahasının Korunmasına ve Tütün Ürünlerinin kullanımından doğan zararlarının önlenmesi ve zararlarının azaltılması yönelik ülkemizde 4207 Sayılı Kanun Uygulaması yasası çıkartılmış olup, yasa gereği tüm kapalı alanlarda Tütün ve Tütün ürünleri kullanımı yasaklanmıştır. Bu anlamda kapalı alanlarda hizmet veren tüm işletmelerde sigara yasağına uyulması gerekmektedir. Yasa gereği İlimizde de “Tütün Kontrol Denetimleri” belirli plan ve program dahilinde rutin olarak devam etmektedir. Yasaya aykırı hareket eden işletmelere ve şahıslara kanun uygulamalarında ön görülen yaptırımlar uygulanmaktadır.

SİGARA BIRAKTIRMA HATTI

Vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Alo 171Sigara BıraktırmaHattını aradığı takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirilmektedir. İlimizde Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları

Bünyesinde, faaliyet gösteren “Sigara Bıraktırma Merkezine başvurmaları neticesinde sigara bırakma ilaçlarını eczane biriminden ücretsiz olarak temin edebilmektedir.

Bu vesile ile Dünya Sağlık Örgütünün bu yıl 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü için belirlediği tema “Ramazan Fırsat Sigarayı Bırak!” olarak açıklanmıştır Ülkemizde ve ilimizde Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır.  Sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın “Dumansız Bir Hava Sahasında” yaşamasını temenni ediyorum.