Arı Yetiştiricileri Devletten Destek Bekliyor

TAKİP ET

Karaman Arıcı Yetiştiriciliği Birliği (KARBİR) Başkanı Gürsel Yasan, bal üretiminde masrafların artmasıyla birlikte devletten mazot desteği istediklerini açıkladı. 

Gazetemize açıklamada bulunan Yasan, birliğin 2008 yılında kurulduğunu söyledi.

2022 tarihi itibariyle birliğe kayıtlı 1026 üyelerinin olduğunu aktaran Yasan, bu üyelerden 30 kovan ve üzerinde olan 680’i aktif üyeden olduğunu belirtti.

Yasan, diğer üyelerinin ise 50 kovan altı amatör arıcılardan oluştuğunu dile getirdi.

Birliğin Karaman Organize Sanayi Bölgesinde bal paketleme tesislerinin olduğunu açıklayan Birlik Başkanı Yasan, yıllık 600-800 ton arasında bal ürettiklerini ve KARPİR markası altında bu balları paketlediklerini ifade etti.

TÜRKİYE’DE İLK 10’DA

Karaman genelinde 60 bin arılı koloni (kovan) olduğunu vurgulayan Yasan, bu sayı ile Türkiye genelinde ilk 10’a girdiklerini belirtti.

Yasan, Karaman’da 60 ton civarında polen üretildiğini 250 kilogram arı sütü üretildiğini 2 ton civarında da ham propolis ürettiklerini açıkladı.

Yasan, Birliğin genelde toptan satış yaptığını ama yerelde de satışlarını sürdürdüğünü söyledi.

-“MAZOT DESTEĞİ İSTİYORUZ”

Teknolojinin gelişmesiyle bal üretiminin alanlarının her geçen gün daraldığını aktaran Birlik Başkanı Gürsel Yasan, özellikle zirai ilaçlamanın bu alanları daralttığını belirtti.

Yakıta gelen zamlarla beraber bal üretiminde masraflarında arttığını aktaran Yasan, özellikle devletten mazot desteği istediklerini dile getirdi.

Yasan ayrıca mazot desteği ile beraber polen desteği de istediklerini sözlerine ekledi.