ARAŞTIRMACI-YAZAR TALAT DURU'NUN İŞ YERİ OLAN YAZIHANESİ MÜZEYE ÇEVRİLİYOR

TAKİP ET

*Talat Duru'nun pek çok eserini kaleme aldığı küçük dükkanı ailesi tarafından müzeye çevrilerek Karaman müze tarihi açısından bir ilke imza atılmış olacak.

ARAŞTIRMACI-YAZAR TALAT DURU’NUN İŞ YERİ OLAN YAZIHANESİ MÜZEYE ÇEVRİLİYOR
*Talat Duru’nun pek çok eserini kaleme aldığı küçük dükkanı ailesi tarafından müzeye çevrilerek Karaman müze tarihi açısından bir ilke imza atılmış olacak.
    Geçtiğimiz ay hayata veda eden Talat Duru, 1950’li yıllardan itibaren ömrünü Karaman kültürü ve tarihi ile ilgili araştırmalara adamıştır.  Araştırma türünün en iyi temsilcilerinden olan yazarın Tahsin Ünal mahallesi Cumhuriyet meydanındaki dükkanı vefatının ardından ailesi tarafından müzeye çevriliyor.
    Uzun yıllar ticaretle uğraşan Talat Duru, son yıllarda ticareti bırakarak o küçük dükkanını yazıhaneye çevirerek, ömrünün son anına kadar yazmaya ve araştırmaya devam etti.
    Karaman’da ilk kez bir işyeri müzeye çevrilirken, Karaman müze tarihi açısından da bir ilke imza atılmış olacak.  Müze yazarın son günlerini geçirdiği çalışma mekanı olması açısından oldukça büyük önem taşıyor.
    Müzede, Talat Duru’nun kişisel eşyalarının yanı sıra çalışma daktilosu, el yazmaları ve yayınlanmış kitapları ve Karaman fotoğrafları  sergilenecek. Talat Duru’nun ruhunu daha iyi anlamak için ona ilham veren o küçük dükkanın müzeye çevrilmesi ile ilgili oğlu Ziya Duru “ Babam Talat Duru’nun bütün yaşamı ailesi, Karaman ve Yunus Emre sevdası idi. Böyle bir atanın çocukları olmak bizi onurlandırıyor, gururlandırıyor. Son yolculuğunda ve daha sonra Karaman halkının ona gösterdiği saygı ve sevgi seline minnetarız. O’nun hatırasını ebediyen yaşatmak ve gelecek kuşaklara da aktarmak için iş yeri ve yazıhane olarak kullandığı o mütevazı dükkânı küçük bir müze haline getirmek istiyoruz. O’nu hepimiz çok özleyeceğiz, hatıraları ve memleketi Karaman için bıraktığı eserleri tek tesellimiz olacak.”dedi.
Oğlu Ziya Duru, açıklama yaparken zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Duru “Babamın 14 Aralık 2017 Perşembe sabahı o veda eder gibi bakışını ve konuşmasını hiç unutmayacağım. Mekanın cennet, ruhun şad olsun canım Babam” diyerek halka açık tutulacak müze sayesinde babası Talat Duru’nun hatırasının hep yaşayacağını sözlerine ekledi.
Karaman’da ilk kez bir yazarın çalışma mekanı ailesi tarafından müze haline getirilirken, Karaman kültürü ve tarihi açısından yazıhane müzesi önemli bir kazanım olacak. 
Önümüzdeki günlerde, ailesi ve dostlarının bir araya gelerek bir buluşma ile Talat Duru müzesinin açılacağı öğrenildi.
Haber: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK