Araştırma görevlisi mesai saatleri dışında doğada çöp topluyor

TAKİP ET

Karaman'da bir araştırma görevlisi mesai saatlerinden kalan zamanda farkındalık oluşturmak amacıyla doğada çöp topluyor.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Spor Bilimleri Fakültesinde Araştırma Görevlisi olan Dr. Ali Sevilmiş, doğa hassasiyetinden dolayı yaklaşık bir yıldır mesai saatinden sonra kendi aracını kullanarak mesire alanlarına geliyor. 

Sevilmiş, vatandaşlar tarafından doğaya atılan çöpleri tek tek topluyor. Kimi zaman tek başına kimi zaman da arkadaşları ile doğaya gelen Sevilmiş, çöpleri toplayarak kendi aracına koyuyor ve daha sonra bunları geri dönüşüme kazandırmak için belirlenen alanlara bırakıyor. 

Sevilmiş, yaklaşık bir yıldır gönüllü olarak doğadan çöp topladığını belirterek, pis olan bir yerdeki çöpü alıp poşetin içerisine koyup çöp konteynerine götürmesinin kendisini psikolojik olarak rahatlattığını aktardı. Sevilmiş, toplamaya başladıktan sonra ülkenin çok fazla kirletildiği ve pisletildiği kanaatine vardığını söyledi. 

Vatandaşlara çöp toplamasalar bir çöpleri doğaya bırakmamalarını isteyen Sevilmiş, "Bu şekilde devam edersek bir metre kare temiz toprağımız, bir bardak içecek suyumuz kalmayacak. Bireysel olarak ben ne yapabilirim diye düşündüm. Daha önce doğa hassasiyetim vardı. Yaklaşık bir yıldır da bireysel olarak kişisel aracımla mesaiden sonra gelerek çöpleri toplamaya başladım. İnanın çok rahatladım. Tek kişi olarak bile bir değişime konu olmam beni rahatlatıyor. Herkese de tavsiyem toplamazsanız bile en azından toprağa kesinlikle pislik atmayın. Çünkü bu topraklar bizim, yarınlarımız, çocuklarımız için önemli. Attığımız bir poşet yada ufacık bir pislik yarın toprağımızı pisletecek veya suyumuzu karışacak. Sonuç olarak etkilerini bize dönüş yapacak. Bizim hastalanmamıza, sağlıksız yaşamamıza neden olacak." dedi. 

Sevilmiş, kendisinin çöp topladıktan sonra çevresindeki insanlarında kendiyle gelerek çöp topladığını dile getirerek, "Ben bir eğitmenim öğrencilerimden olumlu dönüşler aldım. Etrafımdaki birçok kişi çöp toplama başladıktan sonra bana katılmaya başladı. Örneğin dersime on dakika geç giren bir öğrenciye şöyle bir ceza uygulamaya başladım; bir yeri temizle öncesini ve sonrasını çek bana at yapmak istemiyorsan bir daha derse geç kalma gibi bir esprisine çalışma da yaptım. Öğrencilerimi ve çevremdekileri bu konuda bilinçlendirdiğimi düşünüyorum. Etrafımızdaki herkesin çöpü atmaması gerekiyor. Bunu alışkanlık haline getirmesi gerekiyor." dedi.

Mesire alanlarına gittiği zaman her yerin çöp olduğunun altını çizen Sevilmiş, "Atılan her parça çöp dağlarını oluşturuyor. Bu çöp dağları gittikçe ülkemizde çok ciddi bir problem halini alıyor. Gittiniz bir piknik yerine bakın asla temiz bulamazsınız. Şahsen ben görmedim. Bu toplum olarak bizim sorumsuzluğumuzun bir parçası olduğunu düşünüyorum. Temiz bir yer görmek istiyorsak herkes gittiği piknik alanında arkasında bir parça bile çöp bırakmaması gerekiyor" diye konuştu.

Çöp toplarken en fazla bebek bezi bulduğunu belirten Sevilmiş, "Çöp toplarken ufacık bir alanda 150 metre kare bir alanda 150 poşet çöp topladım. Bu kirletmede maksimumu yakaladığımızın bir örneğidir. Ormanlık alanlarda çok fazla çocuk bezi gibi şeylerle karşılaştım. Ben çöp toplarken bazıları yanıma gelip 'Abi torba var mı bizde toplayalım' diyen kişilerde oluyor. Bu halkın bazı kişilerinin bu konuda bilinçli olduğu konusunda bize mesaj veriyor. Ben bireysel olarak bu olayı başlattım. Herkes bu konuda azami hassasiyet gösterirse, toplayamazsa bile yere çöp atmasa bu bizim yarınlarımız için çok önemli bir oldu diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

Sevilmiş ile birlikte çöp toplayan Karaman Mesleki Eğitim merkezinde Beden Eğitimi Öğretmeni Fatih Bilgiç ise çöp toplayarak stresini attığını dile getirdi.

Bilgiç, ülkenin çöplerle çok kirletildiğini belirterek, "Doğada çok fazla çöp kirliliği var. Bu beni üzüyor. Bizde öğretmen olarak benim görevim sadece çocuklara ders anlatmak değil bir sorumluluk adı altında çöp toplayarak onlara bilinçlendirmek istiyorum" dedi. 







karaman karaman haber ali sevişmiş kmü çöp doğa