Akgöl hayat buldu, filamingolar görsel şölen sunuyor

TAKİP ET

Akgöl Sazlığı, flamingoların doğal yaşam alanları arasında yer alıyor

*Kış yağışları ile eski canlılığına kavuşan 7 bin dekarlık alana yayılan Akgöl Sazlığı, flamingoların doğal yaşam alanları arasında yer alıyor.

Konya Ereğli ve Karapınar İlçeleri ile Karaman’ın Ayrancı İlçesi sınırlarında yeralan Ak Göl’de yapılan ıslah çalışmaları sonrasında yeniden eski canlılığına kavuşturulurken, 220 kuş türünü barındıran sazlıkta bu yıl kış yağışlarının iyi olması ile eski canlılığına kavuştu ve gölün renkli canlıları özellikle Flamingolar bu yıl erken gelerek adeta bir görsel şölen sunmaya başladılar.

Ak Göl’ün 2013 yılında başlayan ıslah çalışmaları ile ilgili DSİ 4. Bölge (Konya) tarafından yapılan açıklama şöyle;

“DSİ 4. Bölge (Konya) Müdürlüğü sınırlarında bulunan Ereğli Akgöl Sazlığı, idaremiz imkânlarıyla 2013 yılında başlatılan ve tamamlanan ıslah projesiyle yeniden doğal yaşam alanı haline getirildi.

Ülkemizin önemli sulak sahalarından Akgöl, Konya’nın Ereğli ve Karapınar ilçeleriyle, Karaman’ın Ayrancı ilçesi sınırları arasında; sazlık, bataklık, çamur adacıkları ve bunları çevreleyen çayırlar ile çorak düzlük ve steplerden oluşan 6,800 hektarlık bir bölgedir.

Akgöl, 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ‘I. Derecede Doğal Sit Alanı’, 1995 yılında Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğünce ‘Tabiatı Koruma Alanı’ olarak ilan edilmiştir.

Toroslar’dan inen sularla beslenen ekosistemin akış rejimine yapılan müdahaleler ve son yıllarda yaşanan kuraklık göl yüzeyini gittikçe küçültmüş; taban suyunun düşmesiyle de çevredeki sazlıklar ve çayırlar kurumaya başlamıştır. Akgöl üzerindeki baskı, en fazla sazlığın müdavimi göçmen kuşları ve su kalitesinin en önemli biyolojik izleme parametrelerinden balıkları etkilemiştir. Sulak alana kontrolsüz atık su deşarjı başta balık türleri olmak üzere gölün birçok doğal yaşam unsurunu yok etmiş; buna bağlı olarak pelikanlar ve diğer bazı kuş türleri sahayı terk etmiştir. Kılkuyruk ördek, flamingo, kaya kartalı, balıkçıl, leylek, kerkenez, kaşıkgaga, çamurcun, yeşilbaş ördek ve boz kaz gibi Akgöl sazlıklarında yaşadığı bilinen 220 kuş türü, 2003 yılında yapılan sayımlarla 38 olarak tespit edilmiştir.

Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’nin öngördüğü sürdürülebilir entegre su yönetimi anlayışı doğrultusunda ülkemizin su varlıklarını koruma ve iyileştirme çalışmalarına ivme kazandıran Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talimatı üzerine Bölge Müdürlüğümüz ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce yörede inceleme yapılmış ve Akgöl’ün ıslah edilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

Bölge Müdürlüğümüz makinalı çalışma programına alınarak 2013 yılı Temmuz ayında başlatılan inşaat, Eylül ayı sonunda tamamlanmıştır. 6,700 m uzunluğunda ve 1.65 metre yüksekliğinde dolgu sedde ile yaklaşık 343 ha’lık daimî bir sulak alan oluşturulmuştur.

‘Ereğli Sazlıkları Sulak Alan Rehabilitasyon Projesi’ ile ekolojik fonksiyonlarını yeniden kazanan Akgöl habitatında 2014 yılı itibarıyla doğal dengenin yeniden kurulduğunun işaretleri olan sazlıkların genişlediği, kuş ve balık popülasyonunun arttığı gözlenmiştir. Ayrıca bu restorasyon projesi ile Türkiye’deki benzer alanlar için örnek alınabilecek sonuçlar ortaya çıkmıştır.

 2014 yılı içerisinde yapılan arazi kontrollerinde, rüzgar erozyonu ve memba tarafındaki dalgalanmanın etkisiyle dolu savak kısmından başlayarak yaklaşık 1,500 m’lik sedde yapısında yarılma ve kopmalar oluştuğu tespit edilmiştir. Uygun malzeme ile yeniden dolgu, sıkıştırma, taş tahkimatı ve filtreleme çalışması yapılarak seddede meydana gelen deformasyon giderilmiştir.”