ADIMLAR HIZLANDI, AYRANCI'YA KÖMÜR SANTRALİ

TAKİP ET

Karaman'ın Ayrancı İlçesinde tespit edilen 1.8 milyar tonluk kömür sahasının geliştirilmesi projesi üzerinde çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

GENELGE SONRASI ADIMLAR HIZLANDI, AYRANCI’YA KÖMÜR SANTRALİ 

    Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, başta yenilenebilir ve yerli kömür olmak üzere enerji yatırım süreçlerinin hızlandırılması için genelge yayımlamış,  Resmi Gazete'de yayımlanan genelge çerçevesinde 10. Kalkınma Planında yer alan Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretimi Programı Eylem Planı çerçevesinde başta yenilenebilir ve yerli kömür olmak üzere tüm yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması için adımlar atılmıştı. 
    Başbakan Davutoğlu, 2014 yılı sonunda açıkladığı Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planına göre linyit sahaları özel sektöre devredilecek; Trakya Ergene, Afşin-Elbistan ve Ayrancı-Karapınar’a linyite dayalı termik santral kuruluyor.
    Türkiye, yurt dışında da hem kömür arayacak hem de kömür çıkaracak. Türkiye'nin kömürden elektrik üretimi 43 milyar kwh’ten 2016 sonunda 57 milyar kwh’e çıkaracak.
    Termik Santrali Projesi, İlçe kırsalında 20 bin hektar tarım alanında verimli üst toprağın sıyrılıp yok edilmesi ve hafriyatın başka tarım alanları üzerine dökülmesiyle hektarlarca tarım alanının yok olacağı endişesi bölge halkını ayağa kaldırmıştı.
    Konu hakkında önceki dönemlerde CHP’li Tanrıkulu, Kömür santralleri nedeniyle sadece bu bölgede 5 bin çiftçinin şehirlere göç etmek zorunda kalacağı, tarımda yüzde 70'e varan verim kaybı yaşanacağı ve yeraltı sularının kaybolacağını iddia etmişti.
    Bu iddiaların doğru olma olasılığını üzerinde, toplam kaç hektar tarım arazisinin bu durumdan etkileneceği ve ise bölgede hem endişe hem de merak konusu oluşturdu.
    ÇEVRECİLER ŞİDDET GÖSTERMİŞTİ
    Karaman'a bağlı Akçaşehir Beldesi ile Ayrancı İlçesi'ne bağlı Kavuklar, Anbar ve Kale Köyü ile Konya'nın Karapınar İlçesi Samuk Yaylası Havzası'nı kapsayan Açık Kömür Ocağı yapımı ve nihai Termik Santral Projesi kapsamında halk ile firma yetkilileri arasında yaşanan toplantılarda çevreciler de görüşmeleri yakından takip etti.
    Karaman ve Konya sınırları içerisinde kalan arazi üzerinde yapılması planlanan açık kömür ocağı ve termik santrali projesine köylüler ve çevreciler tarafından tepkiye maruz kaldı.
    KÖYLÜ UZLAŞMAYI REDDETMİŞTİ
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu onaylaması ardından yayladaki bir camide düzenlenen ilk toplantıda köylüler, “Termik santral ve kömür ocağı istemiyoruz. Türkiye'nin tahıl ambarı ateşe verilecek. Biz bu topraklarımızı terk emek zorunda kalacağız" diyerek uzlaşmayı reddetmişti. 
    6 KİLOMETRELİK BETON PERDE 100 METRE DERİNLİĞİNDE ÇALIŞMA 
    Toplantıda kömür ocağı ve termik santral yapım çalışmalarında 960 milyon dolarlık yatırım ile 6 kilometrelik beton perde duvarı yapılarak 100 metre derinliğinde su ve toprak çalışmalarında bilimsel ve az kayıpla fiziki çalışmaların gerçekleştirileceğini vurgulandı. Toplamda 750 kişinin de istihdam edileceği belirtilmesine rağmen bölge halkı öneriye hiç de sıcak bakmadı.
    DEVLET PROJEYİ HAZILIYOR 
    Yaşanan ve gelişen süreçte ise yatırım destekli termik santrallerin bölgede açılması için çalışmaların da hızla aşama kaydettiği öğrenildi.
    Kömür havzasında Termik Santralinin bölgede 1 milyar 800 milyon ton kömür rezervinini açığa çıkaracak faaliyet ve kapasitede işletmesi öngörülüyor. Ayrıca şirket olmasa bile devletin 1 milyar 800 milyon ton kömür üzerinde proje hazırlığında olduğu da biliniyor.