ADD İL BAŞKANI ŞANLITÜRK: "ÇOCUK ISTİSMARINA VE CİNAYETLERİNE 'DUR' DİYORUZ"

TAKİP ET

Ülkemiz genelinde her geçen gün daha da artan çocuk istismarı ve buna bağlı olarak işlenen cinayetler toplum vicdanını derinden yaraladı. Konuya ilişkin birçok STK temsilcileri ve üyeleri Atatürk Parkında bir araya gelerek tepkilerini gösterdi. STK Temsilcilikleri adına konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği İl Başkanı Ülkan Şanlıtürk, “

Atatürkçü Düşünce Derneği. Eğitim İş, Eğitim Sen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Türk Kadınlar Birliği olarak  çocuk istismarına ve cinayetine ‘DUR’ demek için buradayız” dedi.

“Çocuk istismarı geleceğimize yapılmış bir saldırıdır” diyen Ülkan, “Çocukları yok ederek kendimizi ve geleceğimizi yok ediyoruz. Bu yük kimsenin taşıyamayacağı kadar ağır bir yüktür.

Ülkemizdeki cinsel istismar olayları 2002’den beri yüzde 450 artmıştır. Sadece geçen yıl dört yüze yakın çocuk istismarı vakası gerçekleşmiştir. Araştırmalara göre her üç kız çocuğundan biri, her beş erkek çocuğundan biri cinsel istismara uğruyor. Türkiye’de her üç evlilikten biri çocuk gelin evliliğidir. Türkiye çocuk evliliğinde dünyada ilk on içerisindedir” şeklinde konuştu.

“BU CANİLER NEREDE YETİŞİYOR”

 Gerçekleşen her istismarın suçlusunun toplumun ve devlet yöneticilerinin olduğuna dikkat çeken Ülkan, “ Bu çocukların vebali bizimdir. Peki biz nasıl bu hale geldik. Geçmişte evimizi, çocuğumuzu, malımızı- mülkümüzü komşularımıza emanet eden, kapısına kilit vurmayan bizler, çocuğunu sokağa bırakamayan, kapısına kilit üstüne kilit vuran insanlar haline nasıl dönüştük? Yüzlerine bakmaya kıyamadığımız, gözümüzden esirgediğimiz çocuklarımız sapıklar ve caniler elinde heder olurken nasıl böyle sessiz kalabiliyoruz? Bu sapıklar, bu caniler nerelerde yetişiyor?'Toplumun bu hale gelmesinden kimler sorumludur? Bu bataklığı kimler yaratmıştır? Hep birlikte bu bataklığı kurutmalıyız. Başka çaremiz yoktur” ifadelerine yer verdi.

“İYİ HAL İNDİRİMLERİ VE BOŞ LAF İSTEMİYORUZ”

Hükümete seslenen Ülkan, “Çocuk istismarına karşı en ağır cezalan getirecek yasal düzenlemeler derhal yapılmalıdır. Henüz meclis toplanmadı, yasal düzenlemeleri yapıyoruz gibi laflarla olay geçiştirilemez. Bir günde Kanun Hükmünde Kararname çıkarıp uygulayabilme yetkiniz var, bu yetkiyi her olayda kullanırken bu olay için neden kullanmıyorsunuz. Artık göstermelik kurulan komisyonlar, kapatılan dosyalar, iyi hal indirimleri ve boş laflar istemiyoruz. Dokuz on yaşındaki çocuklarla evlenilebilir fetvaları, bir kereden bir şey olmaz söylemleri ve 12 yaşı çocuk olma sınırı kabul eden zihniyet, sapık zihniyettir. Bu sapıkların ve canilerin yetişmesine yol açan bataklığı bu zihniyet yaratmıştır. Yakın zamandan bir örnek vermek istiyorum. Karaman'da birkaç yıl önce yaşanan Ensar Vakfı skandalında olayın üstüne gidilmemiş, olay kapatılmaya çalışılmış, dönemin Aile Bakanı; ‘bir kereden bir şey olmaz’ deme gafletinde bulunmuş, olaya müdahil olmaya çalışanlar üzerinde baskı kurulmuştur. TBMM’de Çocuk İstismarı Önleme Komisyonu kurulması için verilen önerge AKP oylarıyla reddedilmiştir. Bu ve buna benzer olayların üstüne yeterince gidilmemesi bugünkü Eylül ve Leyla olaylarını yaratmıştır” açıklamasında bulundu.

“ÇOCUKLAR SAFLIĞIN SİMGESİDİR”

“Çocuklar saflığın simgesidir” diyen Ülkan, “Çocuklar bu çirkinliklerin içinde olamaz, olmamalıdır. Bu olayların altında, sapık insan, hasta ruh, susan toplum, göz yuman ahlak, çanak tutan sistem vardır. Bizler her şeyden önce anne -  babayız. Çocuklarımızın saçının teline gelebilecek en ufak bir tehlikede dünyayı yıkarız, yıkmalıyız da. Burada kanayan bir yaramız, bir derdimiz var. Yüreğimiz yanıyor buz bu yaraya ilaç olmaya gönüllüyüz. Hadi hep birlikte sesimizi yükseltelim ve çocuk istismarına ‘DUR’ diyelim” sözlerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından grup sloganlar eşliğinde dağıldı.