A. KAPAR: "TÜRK'ÜZ, ÖYLEYSE TÜRKÇE KONUŞMAMIZ GEREKİR"

TAKİP ET

Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Adem Kapar 13 Mayıs Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Kapar mesajında şu ifadelere yer verdi: “Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemizin 13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in Fermanıyla Anadolu’da ilk kez devlet dili olarak kabul edilmesinin 741. yıldönümünü idrak ediyoruz.

Dilimizi en güzel biçimde ifade etmek hepimizin görevidir. Türkçemizin anlamını bozacak, onun özelliğini kaybedecek kelimeler kullanmak bizlere hiçbir şey kazandırmaz. Aksine zaman içinde dilimizi değişime uğratarak yozlaştırmaya zemin hazırlar. Bu nedenle Türkçe kelimeler kullanmaktan asla vazgeçmemeliyiz.

Karamanoğlu Mehmet Bey, 13 Mayıs 1277’de “Türk'üz, öyleyse Türkçe konuşmamız gerekir' diyerek “Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk Dili’nden başka dil kullanmaya’ şeklinde ilan ettiği fermanı ile devlet işlerinde dil birliğini sağlamıştır.

Bugün Türkçemiz dünya dilleri arasında 5’inci, ana diller arasında 3’üncü sırada yer almaktadır. Dünyada yaklaşık 400 milyon kişi Türkçe konuşmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği söz dilin önemini açıkça ortaya koymaktadır :” Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.”

Bu duygu ve düşüncelerle Türkçe’nin resmi dil olarak kabulünün 741. yıl dönümünü ve Türk Dil Bayramını gururla kutlarım.”