788. Yıl Dönümü Etkinlikleri

TAKİP ET

Hazreti Mevlana'nın Konya'ya gelişinin 788. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından organize edilen

"Hz. Mevlana'dan Günümüze Göç ve Sonuçları" panelin ilk kısmı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) gerçekleştirildi.

KMÜ Sağlık Kültür Salonunda düzenlenen panele Karaman Valisi Murat Koca, daire müdürleri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. 
Emekli öğretmen Necati Yeniel başkanlığında düzenlenen panele konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Temizel, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güllü ve Karaman Müftü Yardımcısı Ziyaeddin Kırboğa katıldı.
Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili ve Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Temizel ise göçün yaygın olarak insanların ekonomik, sosyal, siyasal ve doğal nedenlerden dolayı yer değiştirmesi olarak tarif edilebileceğini belirtti. 
Mevlana'nın göçünün daha çok sosyal ve siyasi sebeplerden olduğunun anlaşıldığını dile getiren Temizel, "800 yıl önce her ne kadar Anadolu'da bir iç karışıklık yaşansa da Konya ve Karaman en güvenli yerlerdendi. Bu dönemde Mevlana ve ailesinin yanı sıra Endülüs'ten Muhyiddin İbnü'l Arabi'de Konya'ya gelmiştir. Yine Hacı Bektaş-ı Veli'de aynı zamanda Anadolu'ya göç etmiştir.” dedi.
Mevlana ve ailesinin Belh'den Karaman ve sonra Konya'ya göçünün aynı zamanda bir beyin göçü olduğunu belirten Temizel, "Bu göç havuza atılan taş gibi ilk başlarda Anadolu'da, daha sonra Osmanlı coğrafyasının tamamında ve günümüzde de tüm dünyada durağan bir suyu harekete geçirerek, bilim, sohbet, irfan, vaaz, tasavvuf, hoşgörü, birlikte yaşama ve birbirini sevme kültür ve geleneğini gittikçe genişleten altın halkalar oluşturmuştur. 
Ayrıca 800 yıldan beri Anadolu'da tasavvufi edebiyatın gelişmesine, Mesnevi tarzı edebi akımın oluşmasına, bu alanda birçok şiir ve edibin yetişmesine, her asırda yüzlerce tercüme ve şerhin yapılmasına öncülük etmiştir. Sonuç olarak göçün her ne kadar olumsuzlukları da olsa Mevlana'nın göçü, İslam dünyasında uzun yıllar sonunda edebiyat, dil, din ve siyaset alanında alanın da olumlu kazanımlara sebep olmuştur.” diye konuştu.