51 YILINI ŞAPKA DİKEREK GEÇİRDİ

TAKİP ET

MESLEĞİNİ BIRAKACAĞI KİMSE YOK !

51 YILINI ŞAPKA DİKEREK GEÇİRDİ
MESLEĞİNİ BIRAKACAĞI KİMSE YOK !

    1930’lu yıllarda Karaman’ı kasket ve şapka çeşitleri ile tanıştıran İmamettin Işık’ın bu mesleki mirasına şimdilerde torunu 68 yaşındaki Harun Işık sahip çıkıyor.
    Karaman’da 51 yıldır hem şapka imalatı ile uğraşıp hem de satışını yapan 68 yaşındaki Harun Işık, Gazi Paşa Bedesteni Sarraflar Geçidi üzerindeki dükkanında yıllarını şapka dikerek geçiriyor.
    DEDEDEN TORUNA
    Mesleğinin dededen toruna kaldığını anımsatan Harun Işık,17 yaşından bugüne 51 yıldır şapka dikiyor.
    Halen kentte şapka imalatıyla uğraşan Işık, işyerinde Yaz ve kışlık olmak üzere sivil kasketler üretiyor.
    51 YILDIR ŞAPKA DİKEREK GEÇİNİYOR
    Her kasketi yapmam mümkün olmadığını ifade eden Harun Işık,  Her kasketin ayrı bir kalıbı, ayrı bir makinesi olduğunu belirterek, kasket ve şapkalar için de malzemelerin İstanbul’dan almak zorunda kaldığını belirterek, “Kazancımızın çoğu İstanbul’da kalıyor. İşyeri kiraları da artınca gelir gideri de karşılamakta zorlanıyor.”dedi.
    “MESLEĞİ BIRAKACAĞIM KİMSE YOK”
    Artık elindeki kalıpları bitirerek bu mesleğe yılsonunda veda etmeyi planlayan emektar usta Harun Işık,
    “Karaman’da 51 yıldır buradan geçiniyorum. Ama benden sonra bu mesleği bırakacağım kimse yok. Çırak yetişmiyor, gelmiyor. Bizden sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Karaman’da son şapkacısıyım. Gönül isterdi ki burada çalışıp, hayatları boyunca bu dükkândan sürdürsünler. Daha çok ihtiyar kesime hitap ediyorum. Gençlerin ilgisi bile yok. Artık elimdeki kalıpları bitirerek bu mesleğe yılsonunda bırakmayı düşünüyorum.”dedi.