3 Girişimci Kadın Karaman'ın İlk Kadın Kooperatifini Kurdu

TAKİP ET

Ayşegül Özeren, Zeynep Dilek Üstbaş ve Emine Taşar bir araya gelerek, Karaman'ın ilk kadın girişimi ve üretim işletme kooperatifini kurdu.

Kooperatif kurucularından Ayşegül Özeren ve Zeynep Dilek Üstbaş, kadın girişimi ve üretim işletme kooperatifi ‘Karaman Yöresel’in kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında muhabirimiz Sultan Akbulut’a bilgi verdiler.

Karaman Kadın Kooperatifi üretim merkezinde görüştüğümüz Ayşegül Özeren ve Zeynep Dilek Üstbaş; kooperatifçiliğin Türkiye’de bir ekonomik kalkınma modeli olduğunu, Karaman’ın henüz konuya yabancılık duyduğunu söylediler. 

Ayşegül Özeren “Biz bu yabancısı olduğumuz konun temellerini attık ve çatısını oluşturduk. Şimdi sırada üreten, farklı yollardan yürüyen, sözü olan, bir eylemi olan, el emeği ve gıda üretimi olan kadınlarımızla bir araya gelip, kadının üretimini Karaman ekonomisine dahil etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Kooperatif kurucu üyesi Zeynep Dilek Üstbaş “Kadınlarımıza kooperatifleşme yoluyla yeni bir gelir kapısı açmayı hedefliyoruz. Bu hedefe sakin ve emin adımlarla yürüdük.  Şu an 7 kurucu üyemiz var. Evde üretim halinde olan kadınlarımız ile iletişim halindeyiz. Biz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan onaylı projemiz ile ilk adımı attık. Erişte, tarhana ve meyve kurusu üretimi yapıyoruz. Pandemi nedeniyle yavaşlayan projelerimizi normalleşme sürecinde hayata geçireceğiz.  Bütün amacımız, aktif üretim sayesinde daha fazla kadına istihdam sağlamak olacak” dedi.

Ayşegül Özeren Karaman’ın yöresel ürünlerinin satışı ve tanıtımına katkı sağlayacak kooperatif faaliyetlerinin, Karaman Belediyesi’nin açmayı planladığı üretici pazarında artarak devam edeceğine vurgu yaptı.

“Bu konuda Sayın Belediye Başkanımız Savaş Kalaycı’nın ve Ticaret İl Müdürümüz Adem Özcan ve müdürlük personelinin desteğini her zaman yanımızda hissettik. Bize destek olan ziraat mühendisi arkadaşlarımız oldu. Aynı zamanda bize yol gösteren, destek veren Serbest Muahasebeci, Mali Müşavir Fatmanur Atçeken (Şirin)'e teşekkür ederiz.
Ben ne yapabilirim diyen üretici kadınlarımız oldu.  Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Birlikte güzel işler üreteceğimize inanıyoruz.  Üretici kadınlarımızın emeğinin değere dönüşmesi için var gücümüzle çalışacağız ”dedi.

Ayşegül Özeren ve Zeynep Dilek Üstbaş 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tüm Karamanlı kadınlara şöyle seslendi:

“Kendinize güvenin, ayağa kalkın, o ilk adımı atın. Kadının elinin dediği her şeyin bereketli olacağına inancımız, bir araya geldiğimizde daha güçlü olacak. Güçlü kadın, güçlü toplum demektir. Bizim hikâyemizin ana fikri güçlü kadınlar ile aydınlık bir gelecek kurmak. Bu hikâyenin bir parçası olmak isteyen tüm kadınlarımıza kapımız açık olacak. Bu vesileyle sizin ve tüm kız kardeşlerimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarız. Daha az sorunların konuşulduğu, daha pozitif haberlerin yazılıp okunduğu bir dünya hep dileğimiz olacak” dediler.

 

HABER: Sultan AKBULUT