2020'yi Değerlendirdiler (3)

TAKİP ET

KARAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN ALKAN

2018 yılı ağustos ayı itibari ile döviz kurlarında yaşanan ani artış, arkasından gelen faiz şoku ile birlikte adeta konkordato yılı olarak anılan bir yılın ardından 2019 yılını bu sıkıntılarla mücadelelerle harcayıp 2020 ye tüm bunların geride kalacağı ve işlerin normalleşeceği umutları ile girdik. Nereden bilebilirdik ki bu yılın bir öncekini aratacağını.

Bu uzun meşakkatli, can yakan yılda ki yaşanan sorunları tek tek anlatmaya ne kelimeler, ne de satırlar yeter ama özetle; Yılın ilk günleri ile birlikte Coronavirüs, Covid-19, Pandemi kelimelerini sıkça duymaya başladık önce önemsemedik, Ebola duymuştuk, Sars duymuştuk ama etkilenmemiştik yine öyle olur sandık. Şubat ayına geldiğimizde tedarik zincirinde yaşanan problemler ilk sinyalleri  vermeye başladı. Mart ayı geldiğinde dalga ülkemize de ulaşmıştı, peşi sıra gelen kısıtlamalar,  alışkın olmadığımız önlemler, yasaklarla sınırlandırılan sonrasında kapatılan işyerlerimiz derken, birçok ekonomik kriz atlatmış olan bizler tecrübe etmediğimiz yeni bir durumla karşı karşıyaydık. Her ölçekteki işletmemiz etkilendi bu durumdan. Sektör sektör karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ilgili mercilere tarafımızdan ivedilikle iletildi. Yaz aylarında yeni normal adıyla girilen süreçte bazı sektörlerde kısmi iyileşmeler görülmeye başlamışken, bunun genişleyeceği beklentisinden, yılın son çeyreğine girerken tekrar kısıtlamalar ve yasaklar…

Esnafımız, tüccarımız, sanayicimiz kan kussa da, kızılcık şerbeti içtim demeye devam etti. Geçmişte bin bir zorlukla elde ettiği maddi kazanımları eritti, dahası üstüne borçlanarak en iyi yaptığı işe, üretmeye, ticarete ve hizmete devam etti, etmeye de devam edecektir. İşte tam da bu noktada halkımızdan beklentimiz, dalgalı sularda kürek çekmeye devam eden, üreten, istihdama katkı sağlayan, halkımıza hizmet veren yerel işletmelerimizi desteklemeleridir. “Kardeşim yanındayım, desteğim seninle” sözü hiçbir maddi varlığın veremeyeceği gücü verecektir bizlere çünkü geçmişte olduğu gibi bugün de biliyoruz ki “Biz Bize Yeteriz.”

Yıl içerisinde hepimiz bir çok yeri doldurulamaz acı kayıplar verdik, hepsine Allah’tan rahmet sevenlerine sabırlar diliyorum. Rabbim bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın, yeni yılla birlikte milletimize; sağlık, esenlik, birlik ve dirlik nasip etsin…

KARAMAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET BAYRAM

2020 Yılına Sevinçle Başladık Acılarla Hüzünle Bitirdik..

2019 yılı sonu Aralık ayında yağan kar ve yağmur metrekareye 95 kg. bulan yağışın sevinci ile karşıladığımız 2020 yılı tüm dünya için hayal kırıklığı oldu.

Maalesef tüm dünyada yaşanan büyük sıkıntılarla hatırlanacak.

Dünyayı saran yeni tip Korona Virüs covid-19 pandemisi, 2020'nin kötü geçmesinin başta gelen sebebiydi.

2020 Yılı Takvimdeki en ilginç, insanlık için belki de en zor yıllardan birini yaşadık..

Her anlamda bedeli de yükü de ağır bir yıldı..

Dünya için bir nevi muhasebe yılıydı da..

Neyin değerli neyin değersiz olduğunu anladık.

Sahip olamadıklarımıza üzülmekten vazgeçtik..sahip olduklarımızın değerini kavradık.

Yılın başından sonuna kadar görmediğimiz felaketin kalmadığı Acısıyla tatlısıyla bile diyemediğimiz zor bir yılı geride bırakıyoruz.

2021’in güzel olmasına toplum olarak çok ihtiyacımız var.

KESOB BAŞKANI BAYRAM UYSAL

Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yönetim kurulu başkanı Bayram UYSAL 2020 yılını değerlendirdi. Uysal değerlendirmesinde; “ 2020 yılı dünya devletleri ve tüm insanlık için, ülkemiz için, özellikle de esnaf ve sanatkarlarımız açısından olumlu geçmedi.

Ülkemizde Elazığ, Malatya ve İzmir’de meydana gelen depremler ve kaybettiğimiz canlar, Koronavirüs Covid-19 salgını halkımızı, esnaflarımızı zor durumda bıraktı. Ülkemizde 306’sı fedakar sağlık çalışanlarımız olmak üzere 21.000 vatandaşımızı Koronavirüsten dolayı kaybettik.

Esnaflarımızın büyük bir bölümünün işyerleri geçici olarak veya sürekli şekilde kapandı. Esnaf ve sanatkarlarımız büyük maddi sıkıntılar çekti. Bazı gelenek ve göreneklerimizden uzaklaşmak zorunda kaldık. Düğün, nişan, sünnet, akraba ve bayram ziyaretleri, camilerde ibadet, toplantı ve benzeri etkinlikler yapılamadı.

2020 yılı zor şartlar altında geçerken; Azerbaycan’ın 40 yıldır Ermeni işgalinde bulunan Dağlık Karabağ’ı geri alması, Laçin Bölgesinden Nahcivan üzerinden Türkiye ile doğrudan bağlantı kurulacak olması; Karadeniz’de doğalgaz bulunması, Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramaları ve olumlu gelişmeler sağlanması; Suriye, Irak ve Libya’da Türk gücünün tüm dünya ülkelerine gösterilmesi, İHA ve SİHA’ların terörle mücadelede terör örgütüne ve Karabağ’da Ermenistan ordusuna büyük kayıplar verdirmesi, Karabağ’ın geri alınmasında büyük rol oynaması 2020 yılının sevindirici ve unutulmayacak olaylarıdır.

2021 yılının tüm insanlığa barış, huzur, mutluluk, Covid -19 salgınının sona erdiği sağlıklı ve bereketli bir yıl olmasını diler, Türk milletinin, esnaf ve sanatkarlarımızın yeni yılını can-ı gönülden kutlarım.” dedi.

karaman 2020 2021 değerlendirme mehmet bayram gökhan alkan bayram uysal