19 MAYIS MESAJLARI

TAKİP ET

Milli Mücadele'nin başlangıcı olan bu anlamlı gün..


19 MAYIS KUTLAMA MESAJLARI
AK PARTİ KARAMAN İL BAŞKANI NAZMİ ÜNLÜ;
Milli Mücadele'nin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir.
Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919, ulusal bağımsızlığımıza doğru atılan önemli bir adımın başlangıcıdır.
İşte 19 Mayıs 1919'da başlayan bu süreç milli mücadele sürecidir, Kurtuluş Savaşımızdır. Var olma mücadelesinin başladığı tarihin Gençlik Bayramı olması, gençlerimizin bu coğrafyanın hangi şartlarda vatan olduğunun bilincine varıp sorumluluk almaları konusunda güzel bir mesajdır. Ülkemizi Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma gayretleri Türkiye gençliği tarafından devam ettirilmektedir ve daima devam edecektir.
Biz de AK Parti olarak, kuruluşumuzdan itibaren her zaman gençliğe güvendik ve değer verdik. Gençlik kollarımızı merkezden beldelere kadar teşkilatlandırdık. Her kademedeki yönetim kurullarımızda gençlerimizi görevlendirdik. Milletvekilliği seçilme yaşını 25'e indirdik. Gençlerimizin proje ve çalışmalarını her zaman destekledik.
AK Parti iktidarı olarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedeflerini sürdürme gayretlerine önemli bir ivme kazandırdık. Büyük anlamlar taşıyan 19 Mayıs, Cumhuriyetimizin gençlerimizin omuzlarında yükseleceğine olan inancın ifadesidir. Varlığımızın ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi yüksek ideal ve donanımla yetiştirip 19 Mayıs'ın anlam ve önemini idrak etmiş olarak milletimizin daha güzel günlere ulaşmasını temenni ediyor, gençlerimizin Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum.
AK PARTİ KARAMAN MERKEZ İLÇE BAŞKANI AHMET AKCA;
Onurlu bir şahlanışla, İstiklal mücadelemizin başladığı gündür bu gün. Geleceğimizin teminatı gençlerimiz, Vatanımızın birliği, beraberliği ve kardeşliğini sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacaktır. İstiklal mücadelemizin sembolü olan 19 Mayıs günü, aynı zamanda hafızalarımızda çok önemli yer tutan destansı başarıların da kaynağıdır. Onun için aziz milletimiz, bilhassa gençlerimiz, 19 Mayıs ruhuyla birlikte istiklalimize ve istikbalimize, demokrasimize ve cumhuriyetimize ilelebet sahip çıkacaktır.
Milli birlik ve beraberlik duygularının önemine işaret eden bu tarih tüm milletlere örnek teşkil etmiştir. Genç, yaşlı demeden herkesin vatan sevgisiyle canını hiçe sayarak girdiği İstiklal mücadelemizin sembollerinden olan bu tarihin geleceğimizin teminatı gençlerimize armağan edilmesi de son derece anlamlıdır.
Gençlerimize adanan bu tarihi günü kurtuluş mücadelemizde yaşadıklarımızı nesilden nesil’ e aktararak, bugünlere kolay gelmediğimizi belirtmektir. Gençlere ve milletimize düşen en önemli görev ise devraldıkları mirası daha da zenginleştirmek için özveriyle çalışmaktır. Kendilerinden sonra gelen nesillere bugün olduğundan çok daha parlak, kalkınmış ve gelişmiş bir ülke bırakmak olması gerekiyor.
Bu duygularla; başta geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimiz olmak üzere tüm halkımızın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.
CHP İL BAŞKANI AV. İSMAİL ATAKAN ÜNVER
“Birinci Dünya Savaşından sonra İtilaf Devletlerinin Mondros Ateşkes Anlaşmanın 7. Maddesine dayanarak yurdun dört bir yanını işgal etmeye başlamıştı. Bu arada Karadeniz’de bir Pontus Rum Devleti kurmak niyetinde olan Rumlar’a ve doğuda bir Ermeni devleti kurmak isteyen Ermeniler’e karşı bu bölgelerde yaşayan halkın silahlanmaya ve direnmeye başlamasından rahatsız olan İngilizler, Padişah Vahdettin’den halkın elindeki silahların toplanması ve bu bölgelerdeki karışıklıkların giderilmesini talep etmişlerdi. Kendisinin ve tahtının kurtuluşunu işgal güçleriyle iyi geçinmeye bağlayan Vahdettin, bölgeye kuvvetli bir komutan göndererek halkın yatıştırılabileceğini, halkın ve ordunun elindeki silahları teslim alınabileceğini düşünüyordu. Bu aşamada Mustafa Kemal geniş yetkilerle donatılarak 9. Ordu Müfettişi olarak atandı. Karadeniz ve Doğu illerindeki karışıklığı önlemek, ordunun ve halkın elindeki silahların teslimini sağlamak için 16 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile Samsun’a doğru yola çıktı.

19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşan Ulu Önder Mustafa Kemal, Nutuk’ta “1919 yılı Mayıs'ının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Genel durum ve manzara” diyerek başladığı bölümde o günkü durumu resmetmiştir. Ulu Önder, 19 Mayıs 1919 itibarı ile yurdun işgal altında olduğunu, orduların terhis edilmiş ve silahlarının alınmış olduğunu, yıllarca süren savaşlar nedeniyle halkın yorgun ve fakir olduğunu, Padişah Vahdettin’in şahsını ve tahtını emniyete almaktan başka bir şey düşünmediğini, ülkeyi savaşa sokanların ülkeden kaçtığını, İtilaf devletlerinin ateşkes anlaşmasının hükümlerine uymaya gerek görmeden yurdun dört bir yanını işgale koyulduğunu ve en sonunda da 15 Mayıs’ta Yunanlıların İzmir’i işgal ettiğini anlatmaktadır.
Bu şartlar içinde Samsun’a ayak basan Ulu Önder, Samsun’a çıkmadan önce aldığı kararla Türk’ün ve yurdun, zaferle sonuçlanacak kurtuluş mücadelesini 19 Mayıs’ta başlatmıştır. Ulu Önder yine Nutuk’ta bunu şu şekilde ifade etmektedir:” Baylar, bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak. İşte, daha İstanbul'dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun'da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamaya başladığımız karar, bu karar olmuştur.”
İşte bu gün, yani Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusun esaretine son vermek ve tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak amacıyla bir kurtuluş savaşı başlatmak için Samsun’a çıktığı gün, 19 Mayıs, 1938’den beri milli bayram olarak kutlanmaktadır. İlki 24 Mayıs 1935’te  “Atatürk Günü” olarak kutlanan Gençlik ve Spor Bayramı, 1938’den itibaren 19 Mayıs’ta kutlanmakta olup, 1980’den sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır. Yine 19 Mayıs tarihinin bir diğer özelliği, doğum günü tam bilinmeyen Ulu Önderin kendi onayı ile 19 Mayıs’ın doğum günü olarak kabul edilmesidir.
Gençliğe büyük önem veren Ulu Önder bu bayramı, Türk gençliğine armağan etmiştir. Gençliğe sonsuz bir güven duyan Ulu Önder 1924’te Dumlupınar’da gençliğe şöyle seslenmiştir: ”Gençler, cesaretimizi pekiştiren, sürdüren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve kültürle insanlık erdeminin, vatan sevgisinin, fikir özgürlüğünün en değerli simgesi olacaksınız… Ey yükselen yeni kuşaklar, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve sürdürecek olan sizsiniz.”
Görüldüğü gibi 19 Mayıs, Türk tarihinin en önemli günlerinden birisidir. Türklerin kurmuş olduğu son devletin Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşuna giden yolun en önemli kilometre taşıdır. Bugün şanlı Türk Bayrağı gönderde dalgalanıyorsa, üzerinde yaşadığımız bu toprak parçasına vatanımız diyebiliyorsak, camilerimizde ezanlar okunuyorsa, bugün birileri Anadolu’nun en ücra yerlerinden çıkıp Mecliste ve devlet kademelerinde millet adına ülkeyi yönetme gücünü elde edebiliyorsa, ülkenin ve milletin kaderini belirlemek gücü saltanat mensuplarına değil de milletin elinde ise yani ‘egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ anlayışı vücut bulmuşsa,  bunu Ulu Önder Atatürk’ün bir kurtuluş savaşı başlatmak için 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkmasına ve sonrasında silah arkadaşları ile vatan uğruna can veren şehitlerimizin bağımsızlık mücadelesine borçluyuz.
Her ne kadar bugün birileri çıkıp, gerçeği saptırarak “Türk tarihini 19 Mayıstan başlatan anlayışı reddediyoruz” deseler de 19 Mayıs, yurdun ve ulusun düşman işgalinden ve esaretten kurtuluşu ile Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşu ve egemenliğin saltanat mensuplarından millete geçmesi açısından bir başlangıçtır. Kaldı ki Türk tarihini 19 Mayıs’tan başlatan kimse de yoktur. Tarihteki ilk Türk Devleti Hunları, Oğuzları, Göktürkleri, Uygurları, Selçukluyu, Osmanlıyı, Orhun Yazıtlarını, Mete Han’ı, Attila’yı, Süleyman Şah’ı, Alparslan’ı, Osman Bey’i, Fatih Sultan Mehmet’i, Kanuni Sultan Süleyman’ı ve tarihimize ilişkin daha nice bilgiyi bize bu Cumhuriyet öğretmiştir. Hiç kimsenin, Cumhuriyete karşı böyle bir kadirbilmezlik yapmaya hakkının olmadığını vurgulamak isterim.
Bu vesile ile Cumhuriyeti ve değerlerini, kurtuluş savaşımızı ve eşsiz kahramanlarını ve dahi milli bilinci aslı astarı olmayan iddia ve ithamlarla zayıflatmaya çalışanların hiçbir zaman emellerine ulaşamayacağını belirtirken; Ulusumuzun ve Gençlerimizin “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” nı kutluyorum.”
KTSO BAŞKANLARI G.ALKAN VE M. TOKTAY
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Gökhan Alkan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toktay 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladılar. Yayınladıkları mesajda;
“Türk milletinin kendi kaderinde ve ülke yönetiminde söz sahibi olmasının miladı olan 19 Mayıs, Türk milletinin esaret zincirini kırmak adına Büyük Önder Atatürk’ün liderliğinde attığı büyük adımın adıdır. 19 Mayıs 1919 milli mücadelemizin başladığı, bizler için çok derin anlamlar içeren tarihi bir gündür. Bugünlere kadar uzanan büyük bir kahramanlık öyküsünün başlangıç günüdür. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün bir millet onur ve namus savaşını zaferle sonuçlandırmış ve genç nesillere çok aziz bir emanet bırakmışlardır. Gençlerimizin bu emanete sonuna kadar sahip çıkarak ülkemizi en medeni, en gelişmiş, en çağdaş ülkeler arasında daimi kılacağından asla şüphemiz yoktur.
Bu inançla gençlerimizin ve tüm ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutlar, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi sevgi ve saygıyla anarız.” ifadelerine yer verdiler.
M.E. MÜDÜRÜ ASIM SULTANOĞLU
İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu yayımladığı mesajında; “19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Anadolu’nun bağımsızlık meşalesini yakan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlerimize armağan ettiği bu önemli günün 97. yıldönümünü kıvanç ve coşkuyla idrak ediyoruz.
19 Mayıs 1919 tarihi, Türk milletinin bağımsız yaşama iradesini ortaya koyduğu bir başlangıçtır. Milli mücadele hedefine giden yoldaki ilk adımdır. "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağına" inanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Samsun'dan başlayarak bütün ülkeye ve insanlarımıza yansıyan ve yayılan mücadeleyi bu gün başlatmıştır. Bu mücadele sonucunda kazanılan bağımsızlığı ve bu ülkenin geleceğini her zaman güvendiği, inandığı Türk Gençliğine emanet etmiştir.
Atatürk’ün her konuda güvendiği ve bugünü bayram olarak armağan ettiği Türk Gençliği; ecdadımızın kahramanlık ve fedakârlıklar sonucu bağımsız kılarak bizlere emanet ettiği cennet vatanımızı, ecdadının güvenine layık olarak tarihlerinden aldıkları güç ve ilham ile çok daha ileri noktalara taşıyacaklardır.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
TÜRK EĞİTİM-SEN BAŞKANI ZİYA HOTAMIŞLI
“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 97. Yıldönümü kutlu olsun.
Türk milletini ölüm ve esarete mahkûm, vatanımızı da işgal ve sömürmek isteyen Haçlı emperyalizmine karşı, iman, azim ve kahramanlık ruhuyla verilen İstiklal Savaşı’nın başlangıcıdır 19 Mayıs 1919.
Atatürk’ün T.C.Devletini ve Türk İstiklalini müdafaa ve muhafaza etmeyi; Türk Gençliğinin 1.vazifesi olarak öğretmesi çok anlamlı ve dikkat çekicidir. Gençliğe Hitabe; 10 bin yıllık Türk tarihinin özetidir!
Türk Milli Eğitimi; Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, İstiklal Marşı İstiklal Savaşı ve Kuvay-ı Milliye ruhu üzerine temellendirilmelidir! Hal böyleyken bu gün, kendi ordusuna, polisine, okul, hastane, ev, araba… Saldıran, yakan, yıkan ve kurşun sıkan gençlik nereden ve nasıl türedi? Emperyalistlerin kurup kontrol ettiği Kurtuluş Savaşına karşı çıkan o zararlı dernekler, cemiyetler yeni ad ve kisvelerle yeniden hortladı.
Okullarımızda Andımız niçin kaldırıldı? Milli gün ve bayramlarımız türlü bahanelerle kutlanmaz oldu, nerdeyse kaldırıldı, sönükleştirildi… Basında çöplere atılan, yakılan Gençliğe Hitabe, İstiklal Marşı, Atatürk Resimleri ve tekmelenen Atatürk Büstleri ile ilgili haber, fotoğraf vb. görüntülerle ne yazık ki sıkça karşılaşır olduk!
Gençliğimiz; hem terör, uyuşturucu, hem de dini, ahlaki, kültürel yozlaşmanın pençesine, tuzağına düşürüldü… Milli, manevi değer ve duygulardan mahrum bırakılan gençlikle yarınlarımız nasıl teminat altında olabilir?
Türk’den, Türkçeden, Türklük’den, Atatürk’den rahatsız olan herkes; Haçlı-Siyonist emperyalizmin gönüllü askeri, işbirlikçi maşasıdır!
Vatanımızın parçalanmış haritalarını tekrar tekrar gözümüze sokmak ne demek?
Bugün ülkemizde olup-biten ve her gün gelen şehit tabutlarının sebebi budur!
Türk gençliği ve her yaş ve mevkideki her insanımız, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni aklına, hayatına yol gösterici olarak almalıdır.
Atatürk ve silah arkadaşları ve Türk milleti İstiklal Savaşı’nı din, namus, vatan, devlet ve hürriyet uğruna yapmışlardır. Şu husus çok iyi bilinmelidir ki: Din maskesiyle, kuruluş ruhuna ve İstiklal Savaşı kadrolarına düşman ve karşı olanlar; aynı zamanda Haçlının dostu, İslam’ın da düşmanlarıdır.
Bugün bayrak inmesin, ezan dinmesin diye canını feda eden kahramanlarımız, Kuvay-ı Milliye ruhuyla savaşıyor. Türk milletinin birlik ve beraberliği, huzuru, refahı ve devletimizin bekası için çalışan herkesin; Allah yar ve yardımcısı olsun.
Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları, tüm şehit ve gazilerimizi; rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad, devletimiz ve milletimiz var, İstiklalimiz de tam olsun.
Türk gençliğinin bayramını kutluyor onların adına; tüm şehitlerimizin ana-baba ve eşlerinin ellerinden hürmetle öpüyorum.”