Reklam
Reklam

Afrika akbabasının Karaman serüveni

Afrika’dan Karadağ’a gelen küçük akbabalar, Karaman’da üreyip yavrularını büyüttükten sonra yine yavrularıyla birlikte şehrimizi terk ederek geldikleri habitat bölgelerine geri dönüyor.

Afrika akbabasının Karaman serüveni

Afrika’dan Karadağ’a gelen küçük akbabalar, Karaman’da üreyip yavrularını büyüttükten sonra yine yavrularıyla birlikte şehrimizi terk ederek geldikleri habitat bölgelerine geri dönüyor.

Afrika akbabasının Karaman serüveni
Editor: Adem Demirel
12 Şubat 2019 - 13:52

Karadağ’da kendine yaşam alanı bulan Afrika leşçillerinden küçük akbabanın yaşamı belgesele çekildi. Çekilen belgesel, TRT Belgesel’de yayınlandı. Küçük akbaba, sivri kafalı, kama şeklinde kuyruklu, küçükçe bir akbabadır. Kanatlarını düz tutarak süzülür. Erişkinin rengi kirli sarımsı ya da grimsi beyaz, yüzü ise sarıdır. Gün ışığındaki uçuşu sırasında bembeyaz parlar, uçuş telekleri siyahtır ancak gövdesi krem rengi görünebilir. Genci koyu kahverengi, gagası incedir.

Karadağ’daki yılkı atlarının ve diğer bölge canlılarının leşleriyle beslenirler. Aynı zamanda küçük memelileri de avlar ve yumurtaları da yerler. Kendisinin rölatif küçük cüssesinden dolayı, diğer leşle beslenen yırtıcı hayvanların öğünlerini yemelerinden sonra ancak kendisi beslenmeye başlar. Uzun gagası sayesinde kalan etlerden küçük parçaları kolayca koparabilir. İnce gaga yapısı aynı zamanda, kalın gagalı akbabaların ulaşamadığı kemik iliğine de rahatlıkla ulaşmasını sağlar.

Adapte olma başarısına paralel geniş çöplükler, yerel hayvanların ölmeye geldikleri araziler, köy ve hatta kasaba arazilerinde av ararlar.

Ağaçlarda yuva yapmak yerine daha çok yalçın kayalıklardaki çatlaklar, yarlar gibi geniş araziyi görebilecekleri korunaklı yerleri seçerler.

Ergenlerine Avrupa’da nadir rastlanır. Ülkemize ilkbaharda üremeye gelir, yavrularını yetiştirdikten sonra, sonbaharda yavrularıyla beraber Afrika'ya geri dönerler.

ALET KULLANMAYI BİLEN BİR TÜRDÜR

Küçük akbaba alet kullanmayı bilen türlerden birisidir. Küçük kaya parçalarını gagasıyla kalın kabuklu yumurtaları çatlatmak ve kırmak için baş ve boynunu kuvvetle sallayarak kullanabilir. Bu durum, kendi sosyal grubu içinde diğerlerini gözlemleyerek edinilen kültürel bir pozisyondur.

Dişi ve erkeğin birlikte yuva seçme uçuşlarını takiben her iki bireyde yavrunun gelişim ve bakımına katılırlar. Bu yavruyu da besleme aşamasında aynı çabayı gösterirler.

SONBAHARDA AFRİKA’YA GERİ DÖNERLER

Mart ortalarında ülkemize gelmeye başlarlar ve sonbaharda Afrika' ya göç ederler.

 

Araştırmacıların yoğun gözlemlerine rağmen sessiz bir tür olarak adlandırılır. Tehlike anında bile ötüşü duyulmamış olsa da gerçekten sürekli rahatsız edildiği abartılı durumlarda bazen derinden gelen sürekli bir kaba hırıltı, homurtu sesi kaydedilmiştir.

Bu haber 1195 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Suat kürekçi
    1 yıl önce
    Misafirliğin en makbulu kısa o***dır akıllı bunlar siz anladınız