Gazetemizin karaman Tarım ve Orman Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, Resmi Gazete'de 8 Mart 2022'de yayımlanan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" ile atıl durumda olan, boş ve nadasa bırakılan arazilerde üretim yapacak çiftçilere verilen yüzde 75 hibe desteğinden kentte 2022-2023 yıllarında 863 çiftçi yararlandı.
Bu kapsamda İl tarım ve Orman Müdürlüğünce çiftçilere tohum ve fide dağıtımı gerçekleşti.
Toplamda 24 bin 667 dekar alanın tarıma kazandırıldığı kentte, tarımsal üretimde de artış yaşandı.
Karaman’da Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) projeleri sayesinde 2022-2023 yıllarında 863 çiftçi hibe desteği alarak tarımsal üretime katkı sağladı.
İlimizde Ekim 2022'den bu yana toplam 7 projede özellikle kıraç ve kurak olmak üzere 24 bin 667 dekar atıl durumda olan, boş ve nadasa bırakılan alan tarımsal üretimin içinde tutuldu.
Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Resmi Gazete'de 8 Mart 2022'de yayımlanan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" ile atıl durumda olan, boş ve nadasa bırakılan arazilerde üretim yapacak çiftçilere verilen yüzde 75 hibe desteğinden ilimizde 863 kişi tohum ve fide desteği alarak yararlandı.
KARAMAN’DA ÜRETİCİLERE YAKLAŞIK 5,2 MİLYON TL TUTARINDA destek SAĞLANDI
TAKEP projelerinin 2022-2023 proje döneminde Bakanlık tarafından üreticilere toplamda yaklaşık 5,2 Milyon TL tutarında destek sağlandı.
Özellikle son yıllarda küresel ısınmaya dayalı etkisini fazlaca hissettiren iklim ve su krizi sebebiyle sulanamayan ve atıl durumda kalmış arazileri hedefleyen projelerde toplamda 24 bin 667 dekar alanda tarımsal faaliyetlere devam edildi. Özellikle kıraç ve kurak arazilerin tarımsal üretimin içinde tutulabilmesi için suyu merkeze alan projeler hazırlandı ve su tüketimi az olan sulama olmaksızın sadece yağışa dayalı tarımda da üreticiye katkı sağlayacak ürünler tercih edildi.
162,5 ton arpa, 3,5 ton yağlık ayçiçeği, 7.4 ton karabuğday, 81,2 ton nohut gibi ürünlere ait tohumlar ve 1200 adet kuşburnu fidesi yüzde 75 destekle üreticilerimize teslim edildi.
6 BİN 775 DEKAR ALAN NADAS VE ATIL DURUMDAN KURTARILDI
Projeler sayesinde Karaman’da üretimi hız kazanan yağlık ayçiçeğinin özellikle kıraç ve kurak arazilerde üretim yapan üreticiler tarafından da kabul görebilmesi için tasarlanan proje ile çoğu ilk defa ekmek suretiyle 6 bin 775 dekar alan nadas ve atıl durumdan kurtarıldı.
Bu sayede yaklaşık 1,2 ton yağlık ayçiçeği üretimi ile ilimizde yağlık ayçiçeğinde yüzde 30 rekolte artış bekleniyor.
Son dönemde dikkat çeken, kıraç arazilerde ve ayrıca domuz zararından muzdarip olan nohut üreticileri için de alternatif ürün olabilecek 7,4 ton karabuğday tohumu yüzde 75 hibeli olarak yaklaşık yaklaşık 1000 dekar alan için teslim edildi.
KARABUĞDAYDA YAKLAŞIK 64 TON REKOLTE BEKLENİYOR
Karabuğdayda yaklaşık 64 ton ürün ile ciddi bir rekolte bekleniyor. Tamamının ilk defa ekildiği arazilerden elde edilecek ürün üretici ve tedarikçi firma arasında imzalanan alım sözleşmesi sayesinde tedarikçi firma tarafından satın alınıyor.
Bu sayede Karaman’da sözleşmeli ve satın alma garantili üretim modeline de örnek teşkil ederek üreticilerin ürünlerinin elinde kalmaması için pazar sorunun önüne geçildi.
TAKEP projelerinde önümüzdeki yıllarda değerlendirilmek üzere demonstrasyon çalışmaları da yürütülüyor. Bu kapsamda ekmeklik buğday, yağlık ayçiçeği, susam çeşitleri üretici koşullarında yağışa dayalı sulama rejiminde değerlendiriliyor. Demonstrasyon sonuçlarına göre TAKEP projelerinde ilerleyen yıllarda üreticilere teslim edilecek tohumlar belirlenecek.
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 04 Eylül 2023 - 14:05
863 Çiftçinin Hibe Desteği Aldığı Karaman'da Tarımsal Üretim Arttı
Karaman’da, 863 çiftçiye yüzde 75 hibe desteğinin verilmesiyle tarımsal üretimde artış yaşandı.
ÖZEL HABER
04 Eylül 2023 - 14:05
İlginizi Çekebilir